Prema informacijama Županijskog državnog odvjetništva u Rijeci policijski aslužbenici PU Primorsko-goranske objavili su kako su dovršili su kriminalističko istraživanje kaznenog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva za čije počinjenje se sumnjiči 76-godišnji državljanin Srbije koji je u vrijeme rata bio zapovjednik tzv. TO SAO Krajine u Korenici.

 Utvrđeno je kako je  od 25. kolovoza do 10. studenoga 1991. godine, na području Korenice i okolnih mjesta, kao komandant štaba bio odgovoran za događaje i postupanja pripadnika Teritorijalne obrane i drugih paravojnih postrojbi, kao i za primjenu ratnih i humanitarnih propisa međunarodnog prava o sigurnosti i zaštiti civila za vrijeme oružanih sukoba, te je kao takav znao i propustio spriječiti i suzbiti represiju, psihičko i fizičko zlostavljanje i  ubijanje civilnog stanovništva koje su činili pripadnici Teritorijalne obrane i drugih paravojnih postrojbi.  Utvrđeno je da je, za sada više nepoznatih pripadnika paravojnih jedinica, bez ikakva povoda i razloga u mjestu Poljanak, vatrenim oružjem i drugim sredstvima ili na drugi način usmrtilo 13 civila.

Sumnja se da su 8. listopada 1991. godine ispred njegove kuće ustrijelili tada 56-godišnjeg nenaoružanog civila Tomu Vukovića, 24. listopada 1991. godine pored njihove obiteljske kuće, na stablo objesili, 46-godišnjeg sina Milana i 83-godišnjeg oca Ivicu Lončara, a 7. studenoga 1991. godine, uz prijetnju oružjem i fizičkom silom, iz obiteljske kuće istjerali 57-godišnjeg Ivana i 53-godišnjeg Nikolu Vukovića te ih ustrijelili vatrenim oružjem. Također, isti dan i na isti način istjerali su iz obiteljskih kuća civile 68-godišnju Luciju Vuković, 80-godišnjeg Danu Vukovića, 52-godišnjeg Vjekoslava Vukovića, 74-godišnjeg Danu Vukovića, 65-godišnju Milku Vuković, 51-godišnjeg Josipa Matovinu i 79-godišnjeg Nikolu Matovinu  nakon čega su ih poredali ispred zida kuće i usmrtili vatrenim oružjem. Pored navedenog, 65-godišnjeg Nikolu Vukovića usmrtili su ubacivanjem ručne bombe u kuću u kojoj se nepokretan nalazio.

Osumnjičeni 76-godišnji državljanin Srbije, osim što navedeno nije spriječio kao komandant štaba TO, nije poduzeo ništa da se otkriju i kazne počinitelji ovih zločina. Nadalje, osumnjičeni je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanog sukoba, iako je to bio dužan, propustio spriječiti da se civilno stanovništvo psihički i fizički zlostavlja te potom i ubija.

HINA/L. O.