Stršljeni opasni po život: Kako ih držati podalje i što učiniti kod uboda

Stršljeni, kao i ose, znaju biti agresivni i napadati ljude čak i ako nisu uznemireni, posebno u kasno ljeto i ranu jesen kada su u potrazi za hranom. To nije slučaj sa pčelama i bumbarima, oni napadaju samo u obrani, odnosno ako se osjećaju ugroženo, napominju stručnjaci.

Ipak, ubod stršljena daleko je manje opasan nego što većina ljudi misli, osim za pojedince alergične na ubode kukaca koji često saznaju da su alergični tek nakon prvog takvog neugodnog iskustva.

Nastavak ispod oglasa

– Naši građani bezrazložno ubod stršljena smatraju izuzetno opasnim. Pri ubodu stršljen ispušta manju količinu otrova, a i sam otrov je manje toksičan od pčelinjeg. Takvo mišljenje prevladava zato što je ubod stršljena zbog debljeg i duljeg žalca izuzetno bolan. U prirodi je stršljen vrlo bitan jer čisti prirodu od lešina te ga lugari ne dozvoljavaju uništavati. Stršljen je ugrožena vrsta te je kao takav uvršten u crvenu listu ugroženih životinja. U nekim zemljama kao npr. Njemačkoj za uništavanje stršljena propisane su vrlo visoke kazne – napominju u Hrvatskoj udruzi pčelara Pčelinjak.

Stršljeni najčešće grade gnijezda u dimnjacima, šupama i na tavanima, zatim, u zapuštenim objektima, u šupljem drveću, u krošnjama… U jednom gnijezdu ih zna biti do 700 jedinki, zato je izuzetno važno da, ukoliko naiđete na takvo gnijezdo, to nikako ne pokušavajte rješavati sami jer može biti kobno. Puno mudrije je pozvati  stručnjake iskusne u takvim situacijama.

Ukoliko na takvo gnijezdo naiđete u prirodi, mirno se udaljite, bez naglih pokreta.

Naime, ako se približite gnijezdu i uznemirite stršljene, oni će masovno krenuti u napad, jer je gnijezdo njihov dom koji oni štite pod svaku cijenu. Imajte na umu da jedan stršljen može ubosti više puta, a kako mu je žalac duži i deblji nego kod ose, otrov prodire dublje u kožu.

Hrvatska Udruga za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju (HUDDD) objavila je popis stručnjaka koji uklanjaju gnijezda stršljena ukoliko ih pronađete u objektima u kojima boravite. Popis za cijelu Hrvatsku možete pronaći OVDJE.

– Ne dirajte sami gnijezda ovih opasnih kukaca već zovite ovlaštene pravne osobe koje će to stručno napraviti umjesto vas – upozoravaju u HUDDD-u.

– Za osobe sklone alergijskim reakcijama najbolja prevencija jest izbjegavanje područja za koja je poznato da na njima obitavaju ovi opasni kukci. Ako smo ipak prinuđeni boraviti na takvom mjestu potrebno je maksimalno zaštititi svoje tijelo (obući majice dugih rukava i hlače dugih nogavica, odnosno u slučaju potrebe profesionalnu opremu za pčelare) – napomenuli su i dodali kako se treba pridržavati se ovih pravila ponašanja:

  • izbjegavati boravak u vrtovima i voćnjacima blizu cvijeća ili prezrelog voća
  • ne uznemiravati ove opasne kukce, ne mahati rukama jer zbog toga mogu postati agresivniji
  • ne tresti stare grane s drveća jer ovi opasni kukci često ondje imaju gnijezda
  • ukoliko opasni kukac sleti na ruku pažljivo ga skinite povlačenjem papirnate maramice po ruci
  • ne hodati bosonog po travi jer neki od ovih opasnih kukaca rado borave u djeteli

L.O.