Stručni skup “700 godina mjesta Sveti Juraj” okupio brojne posjetitelje i ponudio zanimljiva saznanja

0

U Vatrogasnom domu u Svetom Jurju jučer je održan stručni skup u povodu proslave 700. obljetnice mjesta Sveti Juraj. Posebni gosti i predavači bili su mons. dr. Mile Bogović, koji je govorio na temu Opatija i mjesto Sveti Juraj, prof. dr. sc. Miroslav Glavičić, koji je predstavio temu Civitas – municipium Lopsica te prof. dr. sc. Mithad Kozličić s temom Sedam stoljeća naselja Svetoga Jurja u svjetlu kartografskih povijesnih izvora. Skup su pozdravnim govorom otvorili domaćin, vlč. Silvio Milin, dekan Senjskog dekanata i predsjednik Gradskog vijeća Grada Senja Željko Tomljanović. Predavači su zanimljivim i informativnim predavanjima brojnim posjetiteljima skupa uspješno predstavili mjesto s različitih pristupa – povijesnoga, arheološkoga i kartografskoga.

Naselje Sv. Juraj podvelebitsko je mjesto smješteno na jadranskoj obali južno od Senja. U rimsko doba poznato je kao Municipium Lopsica. Njegova povijesna nit neprekidno teče od prapovijesti do danas, što dokazuju zemljovidi, pisani dokumenti i brojna arheološka građa. Na najstarijim portulanskim kartama od početka 14. do 15. stoljeća podvelebitski prostor prikazivan je shematizirano, uopćeno i izobličeno. Prema reprodukcijama izvornika objavljenim kod M. Kozličića (1995.), među geografskim objektima imenovani su samo Senj i Sv. Juraj. Tako su primjerice Senj i Sv. Juraj prikazani na portulanskoj karti Jadrana Pietra Vescontea iz 1318. (signa i s.ti georgy); portulanskoj karti Europe Abrahama de Cresquesa iz 1375. (segna i san zorzo), portulanskoj karti Europe Nicolasa Passqualinija iz 1408. (segno i s. zorzi), portulanskoj karti Jadrana Jachobusa Giroldisa iz 1426. (segna i s.to çorçi), portulanskoj karti Jadrana Gratiosusa Benincase iz 1472. (segna i san giorgio), portulanskoj karti Jadrana Gratiosusa Benincase iz 1472. (segna i san giorgio), dok je samo Senj prikazan na portulanskoj karti Europe Angellinusa de Dalorta iz 1325. (Signa) i portulanskoj karti Europe Angelina Dulcerta iz 1339. (Segna).

Oglas

Zahvaljujući ovom značajnom otkriću prikaza naselja Sveti Juraj na karti iz 1318. Grad Senj je i odlučio obilježiti ovo sedmostoljetno postojanje mjesta Sv. Juraj.

U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska klapa Senjkinja, koja je publiku posebice razgalila izvedbom pjesme Sveti Juraj autora Vladimira Jurčenka, za koju je glazbu napisao Fran Šojat, a uz pratnju Eme Tomljanović na gitari.

Proslava se nastavlja procesijom i svetom misom u Svetom Jurju u nedjelju, 21. listopada 2018., s početkom u 10.30.

GS/FOTO: A.V.