Stručno vjeće vjeroučitelja Gospićko-senjske biskupije u Otočcu

Prvo stručno vijeće vjeroučitelja Gospićko-senjske biskupije za osnovne i srednje škole u novoj vjeronaučnoj godini održano je 24. rujna u Otočcu. Pod vodstvom voditelja županijskog stručnog vijeća za Srednje škole Darija Košćaka vjeroučitelji su pristupili analizi ostvarenja prošlogodišnjeg rada te usvojili teme za novu katehetsku godinu. Predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj je zajedno s tajnicom s. Robertinom Medven uputio poruke vjeroučiteljima uz osvrt na njihov dosadašnji rad i očekivanja u narednoj godini.

Prošlogodišnje teme bile su psihološko-pedagoške pretpostavke u nastavi vjeronauka, edukacijski seminar o holokaustu, učenici u riziku i razvoj poremećaja te kako uspješnije komunicirati s učenicima, kao i duhovne vježbe na temu “Mač Božji u rukama u ruci vjeroučitelja”. Usvojeni su i sadržaji za ovogodišnja stručne skupove: poruke obiteljima pape Benedikta XVI., obitelj kao nositelj odgoja u vjeri te uspješna komunikacija s učenicima i roditeljima. Uz preporuku da se plan za narednu godinu usvaja na kraju tekuće školske godine da bi mogao uči u kurikulume te planove i programe svih škola. Vjeroučitelji su zatražili i potrebu pripreme oglednih satova za rad u kombiniranim razrednim odjelima. Primjeri dobrih priprema stavit će se na web stranicu www.gs-kateheta.hbk.hr a od narednog stručnog vijeća svi će se vjeroučitelji prijavljivati za seminare on-line preko stranica Agencije za odgoj i obrazovanje. Vjeroučitelji su na radionicama izradili operativni plan za školsku godinu 2011/12. za osnovne i srednje škole te ih kasnije skupno razmotrili.

Nastavak ispod oglasa

Predstojnik Katehetskog ureda vlč. Nikola Turkalj u analizi prošle katehetske godine za rad vjeroučitelja na temelju pismenih osvrta na njihov rad od strane ravnatelja škola i župnika uputio uglavnom pohvale. Za bolju uspješnost im je poželio što bolju komunikaciju s vjeroučenicima, roditeljima, nastavnicima, ravnateljima i župnicima. Crkva je sve više pod povećalom pa se i od vjeroučitelja zahtijeva odgovoran rad. Osvrnuo se na održani dan vjeroučitelja, stručna vijeća, metropolitanski susret vjeroučitelja, vjeronaučnu olimpijadu te im zahvalio na pomoći pri proslavi Dana hrvatskih mučenika na Udbini.

( b/ika )