Na stočnom sajmištu u Gospiću priređena je danas prva zajednička izložba najboljih grla ovaca lička pramenka, goveda buše i konja pasnime hrvatski hladnokrvnjak. Predstavnici strukovnih udruga nisu dvojili kako je Lika unatrag nekoliko godina znatno povećala stočni fond, posebice pasmina koje su se danas predstavile u Gospiću.

Otvarajući ovu izložbu župan ličko-senjski Ernest Petry zahvalio se svima koji su izložili svoju stoku, kao i svima koji su svojim dolaskom podržali ovu izložbu.

-Ličko-senjska županija bit će stalna potpora uzgajivačima stoke i vrlo sam zahvalan najavama po kojima bi se u Lici formiralo veliko uzgajalište konja hladnokrvnjaka. Naravno da ćemo pri tome davati uzgajivačima veliku potporu jer će se uzgoj konja hladnokrvnjaka jednim dijelom sufinancirati i iz državnog proračuna. Naša županija ima daljnji smjer razvoja resursa koje su nam dali dragi Bog i Gospa, a to su poljoprivreda, turizam, obnovljivi izvori energije i drvoprerađivačka industrija. Narednih godina ćemo težiti razvoj na tom planu, uz pomoć Vlade RH i sredstava iz EU. Želim vam uspjeh u daljnjem radu, uz definitivni suport Ličko-senjske županije, naglasio je župan Ernest Petry.
Tajnik Udruge uzgajivača buše Ličko-senjske županije Ante Franić naglasio je činjenicu kako je buša prije nekoliko godina bila gotovo pred izumiranjem, dok se zadnjih godina njihov broj znatno povećao. U Hrvatskoj trenutno ima oko 3 000 grla buše, od čega ih je polovica na području Like.

L.O.