Na prijedlog Ličko – senjske županije Strukovna škola Gospić istaknuta je kao potencijalni kandidat za ambasadora Europskog parlamenta u školskoj godini 2019./2020.. Proces evaluacije aktivnosti ove škole obavljen je u svibnju ove godine od strane Ureda Europskog parlamenta u Zagrebu, da bi tijekom rujna stiglo izvješće u kojem je istaknuto da je Strukovna škola Gospić ispunila sve uvjete i dobila status „Škola ambasador Europskog parlamenta“. Na ovaj su način učenici koji su sudjelovali u projektu dobili status „ambasadora juniora“, a njihov mentor „ambasadora seniora“ Europskog parlamenta. Tako je Strukovna škola Gospić osvojila 7. mjesto među 39 škola u Republici Hrvatskoj, koliko ih je sudjelovalo u ovome projektu.

Razloga za ponos ovim projektom posebno ima mentorica-ambasadorica prof. Barbara Tomljenović Jurković.

–Kroz godinu dana imali smo za cilj podići razinu informiranosti o Europskoj uniji, svijesti o zajedničkim vrijednostima EU, odgovornosti zastupnika u EU parlamentu i načinima na koje mladi mogu sudjelovati u kreiranju europskih politika. Program je započeo lani u rujnu pa smo tijekom godine dana odradili brojne aktivnosti i zadaće koje smo dobili od strane ureda EU-a u Zagrebu. Utvrđeno je da smo ispunili sve zadaće, izvršili sve aktivnosti i tako postigli status škole ambasadora Europskog parlamenta.

U ime škole učenicima je čestitao ravnatelj prof. Ivan Orešković rekavši kako je ovaj uspjeh i laskava titula tek jedan u nizu koji postižu učenici i nastavnici ove škole, ali po mnogim detaljima znakovit jer se mladi ljudi vrlo uspješno uključuju u moderne europske aktivnosti. Tijekom današnje svečanosti nazočni su sudjelovali u kratkom kvizu kako bi se još jednom potvrdila uspješnost i opravdanost stjecanja statusa škole koja je od dana i službeno postala Škola ambasador Europskog parlamenta.

Budući da je na prijedlog župana dr. Darka Milinovića i Ličko-senjske županije ova škola predložena za sudjelovanje u ovome projektu, čestitke učenicima i školi uputio je župan dr. Milinović.

–U ovome kvizu nisam znao sva pitanja, ali sam ponešto naučio. Prije svega iskreno čestitam svima na uspjehu. Svim učenicama i učenicima, ravnatelju i mentorici. I sam bio učenik ove škole pa je tim veća čast sudjelovanja u ovoj promociji. Zato smo danas uz ovih 15 novih ambasadora svi mi u srcu Europe. Bio sam potpredsjednik Vlade RH kada smo završili pregovore o pristupanju EU. Vi već sada imate čast i obvezu promovirati sve ono dobro što EU donosi Hrvatskoj. Izneset ću podatak koji će „začepiti usta“ euro-skepticima: Sva ulaganja na području Ličko-senjske županije su s preko 80 posto iz sredstava Europske unije! To bi u suprotnome značili da bi Hrvatska teško realizirala mnoge važne projekte. Spomenut ću samo projekt razminiravanja naše županije u koji EU ulaže preko 70 milijuna kuna svojih sredstava. Mi bismo i to sami postigli, ali daleko teže i sporije.

Vi zapravo protežirate naše temeljne vrijednosti, naše stremljenje prema zapadu i Europi. Čestitam vam na znanju i trudu. Vi ste još mladi da biste sudjelovali u odlučivanju na razini grada, županije i Hrvatske, ali ste sada dobili dobar temelj s kojim ćete se lakše uključiti u sva društvena zbivanja. Kada postanete punoljetni ja vas sve pozivam da aktivno sudjelujete u kreiranju naše budućnosti, rekao je između ostaloga župan Milinović te naglasio podatak kako se Ličko-senjska županija po BDP-u nalazi na devetom mjestu u RH.

U završnom dijelu svečanosti učenici-ambasadori su dobili diplome i prigodne poklone iz ruku župana dr. Darka Milinovića i ravnatelja škole prof. Ivana Oreškovića.

L.O.