Sudeći po policijskim izvještajima zima će biti vrlo duga!

     Naši su preci duljinu i oštrinu nadolazećih zima pretskazivali na razne načine. Okupljanje ptica selica i njihov raniji ili kasniji odlazak na jug, aktivnosti životinja koje spavaju zimski san, topla ili hladna jesen-sve su to bili  znaci kakva bi trebala biti predstojeća zima. Budući da niti danas nitko sa sigurnošću ne može znati kakvo nas vrijeme očekuje u naredna 3-4 mjeseca, tako su i stara vjerovanja najčešće bila bez  temelja. Ali ako je vjerovati  policijskim izvješćima čini se da bi ova zima mogla biti vrlo duga i hladna. Sve je počelo još zimus, a u policijskom izvješću ovih je dana zapisano:

-„Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske dovršili su kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjakom i 18-godišnjakom (obojica s područja Grada Gospića) zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo teške krađe. Sumnjiče se da su tijekom noći, 10./11. siječnja 2013. godine u Gospiću provalili u skladište Uprave šuma, Šumarije Gospić, iz kojeg su otuđili 3 motorne pile, 25 komada lanaca za motorne pile sa 33 zuba i 50 litara pogonskog goriva“. 

Nastavak ispod oglasa

     Ovaj se slijed na nešto drukčiji način nastavio ovoga ljeta i  jeseni kada je krađa drva poprimila  razmjere epidemije. Zamalo svakoga dana PU Ličko-senjska obavještavala je javnost kako su policijski službenici nekoga  zatekli u krađi drva ili odvozu. Ove pošasti nije bila izuzeta niti jedna policijska postaja, odnosno  šumarija. Za mnoge se krađe niti ne zna. Otkrit će ih lugari  ili vlasnici šuma kad naiđu na panjeva. Da je riječ o unosnom poslu svjedoče i neslužbene informacije kako su nestale na tisuće kubik. Na meti lopova našle su se privatne i državne šume, a nezakonita sječa događala se čak i NP Plitvička jezera i Sjeverni Velebit. Sječa se nastavila i ovih dana, u kasnu jesen. S obzirom na činjenicu kako je uglavnom riječ o ogrjevnom drvetu to znači da  takva drva neće biti spremna za loženje još najmanje 4-5 mjeseci. Možda  netko od tih lopova ima onaj „unutarnji“ termometar koji mu javlja da će naredna zima biti vrlo duga i hladna pa je dobro spremati zalihe i prodavati ih kad  ustreba. Pa makar drva pripadaju nekom drugom.

                                                                                                                  L. O.