Šuica tražila pomoć u Europskom parlamentu: Neispavano stanovništvo i vojska jedva odolijevaju bujici i poplavama

0

Nakon što je tražila pomoć Europske komisije za ledom opustošeni Gorski kotar i poplavljena naselja, zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica obratila se Parlamentu na plenarnoj sjednici te je ukazala na razmjere katastrofe uzrokovane poplavama u Hrvatskoj tražeći brzu reakciju EU institucija.

„I dok mi ovdje sjedimo, u ovom trenutku tisuće kuća u Hrvatskoj pliva pod vodom, a vojska i neispavano stanovništvo vlastitim snagama brane domove i ovu noć. Stoga očekujem promptnu reakciju i financijsku pomoć EU putem Vlade Republike Hrvatske ne samo pri sanaciji nastale štete, nego i prevencije izgradnjom sustava za odvodnjavanje kako bismo u budućnosti izbjegli neželjene posljedice,“ naglasila  je Šuica. 

Oglas

Zastupnica Šuica je upozorila da poplave koje su zahvatile Zagrebačku, Sisačko – moslavačku, Karlovačku i Ličko – senjsku županiji nisu jedina prirodna katastrofa koja je zahvatila Hrvatsku u kratkom razdoblju, jer su u Gorskom kotaru led i niske temperature prouzročile štete na elektromreži, obiteljskim nasadima i šumama za čiju obnovu će biti potrebna desetljeća. Dubravka Šuica je zbog toga poručila:  „Agonija tu tek počinje, jer su otapanje snijega i obilne kiše uzrokovale poplave i materijalne štete koje iznose više stotina milijuna kuna, a na tim područjima je proglašena elementarna nepogoda. Iako se od vlade Republike Hrvatske može čuti da je jeftinije iseliti ljude iz tih područja nego sanirati sve i sagraditi adekvatnu zaštitu, smatram da se mudrom alokacijom iz relevantnih fondova može osigurati budućnost ugroženim dijelovima Lijepe naše“, zaključila je Dubravka Šuica.

VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=bYykO74K-xw

L.O.