Akademski slikar  iz Gospića Ivan Golac (50) jedan je od rijetkih zaljubljenika u prirodu koji može reći kako poštuje sve njezine zakone i živi s njima u skladu. Svaki slobodan trenutak provodi u šumi, ne narušavajući pri tome prirodnu ravnotežu i sklad koji  u ličkim šumama caruje desecima tisuća godina. Sve dok potreba i ljudska pohlepa nisu učinili svoje. Ivan od prirode uzima samo ono s čime biološka ravnoteža ne može biti narušena. Bere i uzima jedino gljive, ljekovito bilje i šumske plodove.

Njegov logo je na zadnjoj izložbi „Jesen u Lici“ održanoj u Gospiću privukao mnoge, a među njima i premijera Andreja Plenkovića koji je posjetio njegov štand jer Ivan Golac doista živi u skladu loga „Samo Sunce, voda i Zemlja“. Veći dio godine, a posebno tijekom jeseni, Ivan danima ne izlazi iz šume, marljivo prikupljajući darove prirode. Gljive i šumsko voće materijal je kojega ima u izobilju, a  o čijoj ljekovitosti, sastavu, mirisu i okusu ne treba niti govoriti. U razgovoru nam definira neke recepte kojima priprema plodove iz šume, te najbolje i najljekovitije smočnice na svijetu. 

– Gljive su ove sezone ponešto podbacile na nižim terenima, ali je na Velebitu bilo dosta gljiva, posebno vrganja. Već godinama su hit moje miješane suhe  gljive. U taj mix stavljam sušene vrganje, lisičarke, smrčak i crnu trubaču. Jako je važno točno iznivelirati odnos količina pojedine vrste jer npr. staviti malo više lisičarke znači dobiti opori okus  spremljenih gljiva. Ove godine apsolutni hit je čaj od šumskog voća. Sastoji se od divljih jabuka i krušaka, šumske borovnice, kupine, maline, mukinje i brekinje. Brekinje ove godine nisu rodile, ali će čaj svejedno biti odličan. Zbog opojnog okusa i mirisa moj čaj od šumskog voća se kuha dva puta od iste smjese. Nakon toga talog od kuhanja ne bacate, već ga pojedete jer je vrlo ukusan i hranjiv, kazao nam je Ivan Golac.

Jedan od njegovih pripravaka kojega rado konzumiraju i osobe s različitim bolestima i tegobama je ocat od divlje jabuke. Posebnog je okusa i mirisa i blagotvorno djeluje na organizam. Jedan od bitnijih razlika ovog octa od sličnih industrijskih proizvoda je u sastavu. Ocat od divljih jabuka ubranih u Velebitu i diljem Like lišen je patvorenih sastojaka. Baš kao i sve za što junaku ove priče  treba. Samo Sunce, voda i Zemlja!!! A toga u Lici ima u izobilju!

M.S.