Ilustracija

Službenici Policijske postaje Velika Kladuša su jučer  u podnevnim satima zaprimili dojavu iz Doma zdravlja Velika Kladuša. Medicinsko osoblje Hitne pomoći  preuzelo je jednog migranta iz kampa „Miral“ kojem je konstatirana smrt.

Riječ je o 25-godišnjem državljaninu Alžira kojem je prema riječima glasnogovornika MUP-a Unsko-sanskog kantona Ale Šiljdedića, pozlilo, a potom su ga  iz kampa Miral u kojem je boravio hitno prevezli do Doma zdravlja u Velikoj Kladuši. Jedino što je procurilo u javnost jest informacija po kojoj se umrli mladić u zadnje vrijeme loše osjećao. Više o uzrocima njegove smrti reći će obdukcija.

Ova vijest bila je dovoljna da bi se u BiH digla panika vezana uz desetke tisuća ilegalnih migranata koji privremeno borave u našem susjedstvu. Policija sada istražuje odakle je stigao ovaj nesretni čovjek, s kime se družio i sl. Pokaže li obudkcija sumnju na koronavirus kao uzrok smrti, to će označiti skoru novu ekspanziju epidemije koja je ionako brzo širi u BiH.

Higijenski uvjeti života migranata u kampovima su ionako vrlo loši, a tome svakako valja dodati vrlo slabe higijenske navike većine migrantske populacije. Struka je već najavila moguću korona-tragediju ukoliko se zlokobni virus uvuče u migrantske kampove gdje u jednoj prostoriji stalno boravi i po nekoliko stotina ljudi. U BiH bolnicama nema dovoljno respiratora pa bi se ondje mogle uskoro gledati scene kada liječnici u Italiji moraju sami vršiti „nehumani trijaž“: odlučiti tko će preživjeti, a tko ne!!!

L.O.