Jutros iz Otočca u Savudriju otputovalo je dvadesetak djece hrvatski branitelja u organizaciji Udruge Hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Otočac, pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti na državni susret djece koji će se održati od 29. 8. do 1. 9. 2011. godine. Voditelji djece su Marko Marić, Božo Bižanović i Ivica Majer.

Cilj susreta je da odgajamo djecu tako da zavole Domovinu upoznavanjem njezinih ljepota, znamenitosti, jedinstvenosti i osebujnosti, ali da shvate kako je sve to njihovo blago koje mogu dopunjavati stvaralaštvom svojih ruku i uma, i da su u svakom slučaju obvezatni to čuvati i sačuvano predati u nasljeđe potomcima. Svaki je naraštaj prolazni posjednik domovine koja je jedina vječna mati svim naraštajima.

Susreti djece hrvatskih branitelja provode se već desetu, jubilarnu godinu kao niz radionica i igraonica za djecu branitelja osnovnoškolskog uzrasta sa svrhom upoznavanja djece i stvaranja trajnih kontakata među djecom kojoj je zajednička stvarnost da su njihove majke i očevi branili i stvorili njihovu domovinu, domovinu u kojoj žive. Na susretima će upoznati kako tu domovinu voljeti i graditi te cijeniti ono što su njihovi roditelji stvorili ali i naučiti cijeniti i poštivati jedni druge kroz upoznavanje i druženje. Ovi susreti održavaju se tradicionalno, a želja nam je da se ova tradicija nastavi jer kod djece bude osjećaj za stvaranje i za pozitivne ciljeve u životu te im pomažu izaći na ispravan put, suprotan od puta prema drogi i alkoholu svjesni činjenice da ti poroci vrebaju na njih na svakom koraku.

Djeca će se natjecati u športskim disciplinama (mali nogomet, graničar, odbojka), kulturno-umjetničkim radionicama (likovna, modelarska, glazbena), te u društvenim igrama (playstation, elektronski pikado, stolni nogomet).

( M.M. )