Japanski arhitekt Iso Hayato koji je vidjevši pašku čipku ostao fasciniran njome i  koristio je u gradnji japanskog vrta, po prvi puta dolazi na Pag sa svojom izložbom “Susret”.

Iso Hayato japanski arhitekt specijaliziran za projektiranje japanskih vrtova u Japanu i svijetu, za japanski vrt u Rijeci 2013. godine po prvi puta koristio je domaće materijale. Kamen iz Gorskog kotara, hrast iz Slavonije, ambijentalne biljke i raslinje, ali i tradicionalnu pašku čipku. Njegova najveća i trajna inspiracija upravo je paška čipka i autor, koji nikada ranije nije bio na Pagu, organizirao je svoj dolazak i ujedno dovodi izložbu pod imenom “Susret” , kojom predstavlja svoj rad i implementaciju  paške čipke u strukturu japanskog vrta.

Bogatstvo hrvatske kulturne baštine tako je još jednom dobilo priliku da bude prepoznato i predstavi svoje vrijednosti van naših granica, ovaj puta kroz rad japanskog autora, čime se u Pagu izuzetno ponose. Grad Pag kao kolijevka paške čipke posjet arhitekte Hayata, njegov rad i izložbu smatra značajnim priznanjem i poticajem za daljnje očuvanje tradicije i razvoja čipkarstva.

Otvorenje izložbe “Susret” biti će  u gradu Pagu, 01. listopada 2015. (četvrtak) s početkom u 13 sati u prostoru Kneževog dvora.

L.O.