Susret s hrvatskim olimpijcem Tomislavom Špaljem

U organizaciji Športskog saveza Grada Senja u senjskoj športskoj dvorani održano je druženje s poznatim Senjaninom Tomislavom Špaljem, vrhunskim stolnotenisačem i hrvatskim olimpijcem. Tomislav je član hrvatske stolnoteniske reprezentacije, a šest godina za redom je državni prvak u stolnom tenisu za osobe s invaliditetom. Četvrti je stolnotenisač u Europi i među osam najboljih na svijetu. Tomislav je, nažalost, vezan za invalidska kolica što je posljedica prometne nesreće koju je doživio 1997. godine. Prije nesreće bavio se nogometom, ali ni nakon nesreće nije klonuo duhom, počeo je igrati stolni tenis. U početku bilo je to amaterski, tek toliko da ostane u športskom okružju i uz skromne uvjete treniranja, ali je Tomislav i time pokazao kako ga ni invalidska kolica ne mogu spriječiti da se bavi športom.

Zahvaljujući Tomislavovu natjecateljskom duhu njegovo bavljenje stolnim tenisom prelazi u profesionalizam i niže uspjeh za uspjehom. Jedan od najvećih svakako je nastup na ovogodišnjoj paraolimpijadi u Londonu gdje je Špalj pokazao sjajnu igru te mu je „za dlaku“ odnosno za jednu lopticu izmakla borba za medalju. Učenici senjske osnovne i srednje škole okupili su se u velikom broju kako bi vidjeli igru Špalja te zaigrali s njim, a športsku sreću okušao je i senjski dogradonačelnik Miroslav Prpić. Nakon športskog dijela, uslijedilo je druženje na kojem su učenici, novinari i svi okupljeni imali priliku pitati športaša sve što ih zanima, a Tomislav je spremno i rado odgovarao te dijelio autograme. Na druženje su došle i Tomislavove nekadašnje razrednice koje nisu krile ponos i zadovoljstvo pri susretu sa svojim učenikom. Svi okupljeni bili su oduševljeni pristupačnošću i vedrinom kojom Tomislav zrači kao i namjerama zbog kojih je druženje upriličeno.

Nastavak ispod oglasa

“Ovim susretom želio sam poručiti svim mladima da se bave športom jer će ih on izgraditi u kvalitetne osobe i naučiti ih radu i disciplini. Mladi s invaliditetom ne smiju se zatvoriti u sobu već trebaju prigrliti šport koji će ih oplemeniti i pomoći im u svakom smislu te im donijeti mnogo zadovoljstva“, rekao je Tomislav.

Osim što je član reprezentacije, Tomislav je član i dvaju stolnoteniskih klubova – Varaždin i Crikvenica. Trenira tri sata dnevno, a pred velika natjecanja i po osam sati. No, osim napornog treniranja koje iziskuje, šport mu donosi i brojne privilegije. Zahvaljujući njemu, Tomislav je proputovao „pola svijeta.“ Sljedeća destinacija koju planira je Peking gdje će se održati svjetsko prvenstvo u stolnom tenisu.

A.P.