Susret speleologa u Gospiću

Speleološki odsjek HPD „Željezničar“ iz Zagreba ovoga vikenda u Gospiću organizira nacionalni stručni kongres speleoloških organizacija koji se održava već dvadeset godina s ciljem predstavljanja rezultata stručno-znanstvenih istraživanja speleološke zajednice. Ovogodišnji kongres održat će se u Gospiću od 10. do 12. rujna 2021. godine. Zbog ograničenja povezanih uz pandemiju Covid-19 na skupu očekujemo oko 200 sudionika, što je svega trećina od uobičajene posjećenosti. Vodeći hrvatski stručnjaci u području speleologije održat će 30-ak stručnih i znanstvenih predavanja o napretku svojih istraživanja.

Polovica teritorija Hrvatske je krški teren na kojem je dosad istraženo oko 10.000 špilja i jama, a njihov ukupan broj mogao bi biti i dvostruko veći. Rijetko smo svjesni da gradovi i sela u kojima živimo, ceste i putovi kojima se vozimo i brda po kojima hodamo kriju splet podzemnih kanala. Ovaj nevidljivi sustav nam je životno važan – naime, u krškom podzemlju krije se najveći dio, čak 70 posto hrvatskih zaliha pitke vode. Uz to, dinarski krš je vruća točka bioraznolikosti pa su naše špilje i jame dom za svjetski jedinstvenu faunu, a upravo u speleološkim objektima žive dvije trećine endemskih životinja Hrvatske.

Nastavak ispod oglasa

Velebita nalazi se i najveći speleološki objekt čitavog dinarskog krša – Jamski sustav Crnopac čija ukupna duljina istraženih podzemnih kanala iznosi 54.709 metara. Usporedbe radi, razvikana i turistički uređena špilja Postojna, dugačka je 24 kilometra. Speleolozi svake godine pronalaze veći broj do sada neistraženih špilja i jama, a istraživanja u velikim objektima često traju godinama pa i desetlijećima. Rezultate rada hrvatskih speleologa, što uključuje i područje podzemne biologije, geologije, hidrologije i klimatologije bit će predstavljeno  u sklopu spomenutog kongresa u Gospiću koji će se održati u holu OŠ „dr. Jure Turić“ s počettkom od 9 sati. 

L. O.