Susret supružnika i roditelja Gospićko-senjske biskupije

0

U tijeku prošlih 10 godina naše biskupije mi već 9. put svake godine početkom listopada priređujemo  susret supružnika i roditelja. Ti susreti su bili u raznim župama biskupije (Ogulin – Oštarije (2 put) Svetište Majke božje Krasnarske (2 put) Slunj ( 1 put) Otočac (2  put) Gospić (jedan put). Uvijek smo nastojali pozvati nekog od poznatih predavača i stručnjaka za pastvu obitelji, koji su nam nastojali što bolje približiti problematiku vjerničkog života u obitelji.  Nadamo  se da su svi sudionici ovih susreta bili zadovoljni što su sudjelovali jer  su  preko njih imali prilike bolje vidjeti svoju ulogu kršćanskog supružnika i roditelja i upoznati tolike ljude iz drugih župa naše biskupije.

I ove godine (naš deveti susret)   odlučili smo imati takav susret. No,to će biti nešto drugačije nego li prošlogodišnji.  Priređujemo to u  okviru zajedničkog hodočašćenja  Svetištu Majke Božje Trsatske u subotu, 16. listopada 2010. U trajanju od 10 – 16 sati. Na drugoj strani donosimo konkretni program ovogodišnjeg susreta – hodočašća.

Oglas

Ovu pastoralnu godinu, kako je to proglašeno na katehetsko-vjeronaučnu nedjelju, 26. rujna,  u našoj biskupiji,  želimo posvetiti župnoj katehezi tj. poučavanju u vjeri u okviru župne zajednice – župe. Tu je važna kateheza – poučavanje, ali i župa. Na tom djelu oko poučavanja u vjerni najbolje ćemo vidjeti što bi župne zajednice, imali kao svoj prvotni zadatak, a djelujući na tom zadatku najbolje će se i sama župa dokazati,  doživjeti i okupiti se oko zajedničkog djela.

U vjerničkom poučavanju svi moramo biti poučavani i  prema svojim prilikama i mogućnostima, poučavati druge. Obitelj se treba evangelizirati i treba evangelizirati druge. Roditelji su prvi vjeroučitelji svoje djece. Da bi to mogli biti i sami se trebaju neprestano poučavati, postajati svjesniji svoje nezamjenjive uloge. Ako sami o tome razmišljamo često se nećemo maknuti dalje od početka – nećemo vidjeti nekog izlaza, a možda niti potrebe nekog posebnijeg zauzimanja. No, u zajedničkom druženju, slušanju onih koji su pozvaniji da o tome govore i tumače, u razgovoru s onima koji su obuzeti istim roditeljskim i odgojnim radostima i teškoćama svaki će  imati  mogućnost doći do novih rasvjetljenja i poticaja, ohrabrenja da se suoči s onim gdje se na tom putu nalazi  i krene korak dalje.

Sve  to i mnogo više od toga je  razlogom da se odazovete i pođete na ovaj susret, i to  ako ikako možete zajedno. Vaš primjer potanut će i druge vaše prijatelje i susjede da i oni pođu. Za putovanje javite se svome župniku, ako se ne organizira posebni prijevoz iz vaše župe možda se to čini u susjednoj župi pa se udružite. Dobro došli. Neka nam Djevica iz Nazareta i Gospa Trsatska bude u pomoćnica i zagovrnica! Očekujući vas  na Trsatu srdačno pozdravljamo!

U ime povjerenstva za pastvu obitelji u Gospićko-senjskoj biskupiji

Mons. Tomislav Šporčić, generalni vikar

PROGRAM SUSRETA I HODOČAŠĆA SUPRUŽNIKA I RODITELJA       GOSPIĆKO-SENJSKE BISKUPIJE NA TRSATU, 16. LISTOPADA 2010.

9,30 – 10,00 OKUPLJANJE KOD SVETIŠTA BDM NA TRSATU

10,00 –  MOLITVA I POZDRAVI DOMAĆINA O ORGANIZATORA

U DVORANI PAPE IVANA – PAVLA NA TRSATU

10,30 – OBITELJ I ŽUPNA KATEHEZA – MONS. VALTER ŽUPAN,

BISKUP KRČKI, PREDSJEDNIK VIJEĆA HBK- a ZA OBITELJ

11,15 – ODMOR

11,30 – RAZGOVOR PO GRUPAMA  NA TEMU PREDAVANJA

12,30 – 13,30 ZAJEDNIČKI DOMJENAK U VRTU FRANJEVAČKOG

SAMOSTANA

14,00 – POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA NA KALVARIJI IZNAD

SVETIŠTA  I SAMOSTANA – UJEDNO ĆE BITI PRIGODA ZA

SV.  ISPOVIJED U CRKVI ILI U VRTU SAMOSTANA

15, 00 – SV. MISA U SVETIŠTU – PREDVODI MONS. DR. MILE

BOGOVIĆ, BISKUP GOSPIĆKO-SENJSKI

Voditeljima putovanja preporučamo da se u tijeku  dolaska na Trsat moli zajednička krunica u nakanu zajedništva i sloge, plodnog poučavanja i života po vjeri u našim obiteljima.  Progovoriti štogod o trsatskom svetištu, drugim marijanskim svetištima gdje su se naše obitelji u prošlosti ali i danas toliko hranile Božjom riječju i ostajstvom svetih sakramenta.

Taj dan iz Otočca će ići posebni autobus s polaskom u 7 sati ispred župne crkve. Cijena puta je 50 kuna.

Oni koji računaju na autobus neka se jave župniku u Otočcu. Tel. 771-261; mob. 091/5374025