GOSPIĆ – S ciljem podizanjem kvalitete života građana  Gospića i smanjenja emisije CO2 u atmosferu danas se otišlo korak dalje. Gradonačelnik Petar Krmpotić i  direktor zagrebačke tvrtke „Sustav javnih bicikala“ potpisali su  ugovor o preuzimanju prvih 10 bicikala u dvije bazne stanice na području Gospića. Govoreći o važnosti ovog projekta gradonačelnik Krmpotić je iznio podatak kako će Gospićani, nakon  Zagrepčana i Šibenčana, uskoro moći voziti na „rentanim“  biciklima po Gradu i okolici. Na ovaj se način Gospić i praktično  uključio među 59 hrvatskih gradova koji su  potpisnici Sporazuma  EU po kojemu će do 2020. za 20% smanjiti  emisiju CO2 u Atmosferu. Detalje novog projekta pojasnio je Pavao Pavelić, pročelnik Odjela za stanovanje, komunalnu djelatnost i zaštitu okoliša Grada Gospića.

-U travnju 2012.  izrađen  je akcijski plan energetski održivog  razvitka Grada Gospića (SEAP). Taj je dokument rezultat prikupljenih i obrađenih podataka o zatečenom stanju, ali i s brojnim detaljima koji će uvjetovati sve naše buduće aktivnosti i uključivanje u europske ekološke standarde. Uporaba ekološki prihvatljivih energenata, korištenje obnovljivih izvora energije-samo su dio toga projekta. Sustav  javnih bicikala dio je ovih nastojanja, a projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energentsku učinkovitost, kazao je pročelnik Pavelić, nakon čega je gradonačelnik Petar Krmpotić stavio potpis na Ugovor vrijedan  243 750 kuna. Supotpisnik je  Krešimir Dvorski, direktor „ Sustava javnih bicikala“  čija će tvrtka nabaviti prvih deset bicikla koji će biti na raspolaganju Gospićanima, ali i svima koji posjeduju karticu za vožnju ovim sustavom  „rentanja“. Ovi se bicikli  očekuje početkom ljeta, pri čemu će prva postaja biti na Trgu Stjepana Radića. Dvorski je na pitanje novinara očekuju li se krađe bicikala odgovorio kako do danas iz ovog sustava nije otuđen niti jedan bicikl jer su opremljeni najmodernijim GPS-sustavima praćenja. Bicikle po godišnjoj pretplati od 79 kuna danas već koristi više od 6 500 korisnika u RH, s neprestanim povećavanjem broja korisnika. Gradonačelnik Krmpotić izrazio je zadovoljstvo ovim načinom smanjenja prometnih gužvi u Gospiću.
– Nadam se da je  ovo tek početak i da će broj bicikala s vremenom stalno rasti i da ćemo u Gospiću ovu kvotu vrlo brzo utrostručiti! Osim ekološkog aspekta ovdje je važno reći koliko vožnja biciklom pozitivno djeluje na ljudsko zdravlje, rekao jer gradonačelnik. Krešimir Dvorski istoče kako se u ovom  sustavu računa na  oko 500 korisnika u Gospiću  koji će prelaziti cca.  2,4 km dnevno, uz prvih pola sata besplatne vožnje.  Ovakav sustav korištenja javnih bicikala u svijetu trenutno koristi    80 gradova. O detaljima korištenja javnih bicikala izvijestit ćemo vas neposredno prije njihovog uključivanja u javni gradski promet.

H.J.