U Hrvatskoj ima oko 260 tisuća evidentiranih dijabetičara, dok struka smatra kako je  stvarni  broj oboljelih veći za čak 100-140 tisuća. Neki upozoravaju kako bi stvarni broj oboljelih mogao biti zamalo dvostruk. Nezdrava prehrana, premalo fizičke aktivnosti, stres, nasljedni faktor-najčešći su uzroci ove bolesti čiji se broj bolesnika u modernom svijetu neprestano uvećava. Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenoga. Tim povodom Udruga dijabetičara Ličko-senjske županije u suradnji s Gradom Gospićem  organizira javno preventivno mjerenje metaboličkih koeficijenata masnoće, krvnog tlaka  i šećera u krvi. U sve ovo se svake godine uključuje struka pa će u akciji sudjelovati liječnici  i medicinske sestre Doma zdravlja Gospić.

Prema riječima dr. Ivanke Krmpotić iz Centra za dijabetes  Ličko-senjske županije  koji djeluje u  sklopu Odjela za unutratarnje bolessi i Dijabetološke ambulante Opće bolnice Gospić,  na prostoru županije  registrirano je oko  3 000 dijabetičara, uz napomenu da ovome treba dodati isti broj oboljeljelih koji nemaju dijagnosticiranu bolest. Kako nam je istaknula dr. Krmpotić redovita godišnja kontrola razine šećera u krvi kod obiteljskog liječnika prvi je korak u smislu otkrivanja i  liječenja dijabetesa. Bolesti  koju mnogi  nazivaju i „tihim ubojicom čovjeka“.

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti  ove godine  je promicanje važnosti pregleda kako bi se osiguralo rano otkrivanje dijabetesa tipa 2 i liječenje osoba  s ciljem smanjenja  rizika od ozbiljnih komplikacija. Stoga bi bilo korisno za vaše zdravlje u ponedjeljak navratiti u gospićki KIC i u kratkom vremenu besplatno kontrolirati osnovne parametre koji će odmah pokazati imate li problema sa šećernom bolešću ili ne. Pregledi se organiziraju od 8 do 11 sati.

M.Smolčić