Na Odjelu za učiteljske studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru održane su prošloga vikenda dvije radionice za učenike prvih i trećih razreda Osnovne škole dr. Jure Turića iz Gospića. Inspirirani saznanjem o univerzalnosti svijeta basne te svevremenosti njezinog idejnog sloja realiziranog kroz alegorijske priče i tipizirane likove, studenti učiteljskog studija potaknuli su radionicu s učenicima razredne nastave uvodeći ih, preko metodički oblikovanog književno-teorijskog pristupa do izvedbe scenskih igara, u svevremenost idejnog sloja basne i na taj način potaknuli učenike na prepoznavanje poetičkog sloja basne, s naglaskom na svevremenost likova i dramskih situacija te njihovu kulturološku suvremenost. Dramatizirane basne te njihova scenska lutkarska izvedba realizirana je u zimskom u okviru kolegija Scenska kultura. Mentorice studentskih radionica bile su: doc. dr. sc. Vesna Grahovac-Pražić i doc. dr. sc. Sanja Vrcić-Mataija.
Ovom su prigodom uprizorene basne: Lisica i jarac, Zeus i konj, Kornjača i zec (Ezop), Dvije koze (I. B. Mažuranić) i Lav i zečić (Pančatanra). Sve ovo majstorski su izvele studentice: Nita Ratković, Antonela Katić, Iva Bogdanović, Martina Štrk, Elizabeta Kukić, Andrea Demin, Ivana Žgela, Ana Rukavina, Ana Baričević, Katarina Bunčić, Ivona Ivić i Ana Martinjak.
L. O.

Prva radionica osmišljena je za učenike prvih razreda i vodile su je studentice Enisa Bauer i Mirna Špoljar. Preko igre memori vodile su učenike do otkrivanja likova basni te zaključile radionicu učeničkim crtanjem prizora ili lika iz basne po vlastitom izboru.

Druga radionica osmišljena je za učenike trećih razreda. Vodile su je studentice Marija Valentić, Ana Kos i Tamara Drašković. Učeničko poznavanje poetike basne otkrivalo se kroz prigodno osmišljen kviz te usmjeravalo pisanju vlastite basne inspirirane odgledanim basnama.

L.O.