-

GOSPIĆ-Ovih je dana u punom zamahu  provedba nacionalnog programa  kontrole i  iskorjenjivanja bruceloze. Bolest koja ugrožava ovce i koze već godinama uzima danak i čine nemale štete uzgajivačima. Veterinarska ambulanta Gospić d.o.o. obavijestila je putem  medija uzgajivače ovaca i koza na području Grada Gospića, te Općina Perušić,Lovinac i  Karlobag  o provedbi ovih mjera. Direktor Veterinarske ambulante Gospić dr. med.  vet  Tomislav Rukavina podsjeća na ogromnu važnost  suzbijanja ove bolesti.

-Provedba nacionalnog Programa kontrole i iskorjenjivanja bruceloze ovaca i koza(B. melitensis) započela je početkom rujna i trajat će do  19. prosinca ove godine.  Obuhvaćene su  sve ovce i koze starije od 6 mjeseci kojima se uzorkuje krv u  stadima ovaca i koza na spomenutim područjima. Neki uzgajivači olako prelaze preko  činjenice da je bolest tu i da potencijalno čini velike štete. Radi se o bolesti koju uzrokuje bakterija brucela melitensis koja je iznimno patogena za ljude i uzrokuje zoonozu, jednu od najozbiljnijih bolesti koje se prenose sa životinja na ljude,a poznata je i pod imenom „malteška groznica“. Bolest je ukorijenjena i stalno prisutna u Mediteranskoj regiji, a posljednjih godina stvara velike probleme uzgajivačima stoke u susjednoj BiH, kao i u dijelu naše Županije koja graniči s BiH. U  posljednje 4 godine došlo do oboljenja dvoje ljudi, te je zbog suzbijanja zaraženih stada eutanazirano više od 1000 ovaca. Kako prepoznati ovu bolest kod životinja? U oboljelih ovaca i koza bolest se manifestira pobačajem, zaostajanjem posteljice, a kod ovnova i jaraca  upalom testisa. Bolesne životinje uzročnika izlučuju iscjetkom iz maternice, plodnim vodama prilikom poroda, kao i mlijekom, ističe dr. med. vet. Tomislav Rukavina  koji poziva vlasnike ovaca i koza kod kojih su zamijećeni ovi simptomi da se odmah jave veterinarima.

    Nacionalnim je Programom  predviđeno uzorkovanje krvi svih ovaca i koza starijih od 6 mjeseci na području cijele  Hrvatske, a sve to s ciljem otkrivanja i iskorjenjivanja brucele melitensis, zaštite zdravlja ljudi te u konačnici ostvarivanje službenog slobodne od bruceloze koji je važan zbog zdravstvenog i ekonomskog stajališta jer omogućuje  nesmetan promet živih životinja na područje EU. Najveći broj oboljelih i eutanaziranih životinja na području Ličko-senjske županije bio je 2010. i početkom ove godine na širem području Općine Plitvička jezera. Važno je napomenuti da se troškovi provođenja ovoga Programa u cijelosti  pokrivaju  iz sredstava Državnog proračuna.

M. S.