Svaki izbori su „skup sport“ za Liku!

0

Ličko-senjska županija najveća  je i najslabije naseljena u RH. Po zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine ovdje je živjelo 50 927 stanovnika, odnosno prosjek nešto veći od 9 ljudi po četvornom kilometru. Kako svaki izbori izgledaju u većini ličkih općina?

Zbog iseljavanja i rastuće depopulacije mnoga su sela spala na svega nekoliko žitelja kojima treba omogućiti ustavno pravo izjašnjavanja na izborima. Zbog potrebe angažmana biračkih odbora, odabira prostorija i svih drugih popratnih troškova vezanih uz izbore ovi su ponovljeni izbori za mnoge Općine pomalo „skup sport“. Zbog premalog broja žitelja u ovome se ističu skoro sve ličke Općine: Brinje, Udbina, Donji Lapac, Vrhovine, Lovinac i Plitvička Jezera.

Oglas

Premali broj žitelja razlog je što je Općina Lovinac na ovim izborima pripojila dva naselja, Štikadu i Ričice, što ukupno iznosi manje od 300 građana s pravom glasa. Ništa nije bolje niti u Općini Vrhovine gdje je nabolji primjer depopulacije selo Rudopolje. Ondje danas stalno živi manje od 70 stanovnika.

Ovakvih primjera u Lici ima napretek. Ipak  je najgore u Općini Plitvička Jezera, u selu Čanak koje je „crni rekorder“ depopulacije. Kako nam je rekao načelnik Općine Ante Kovač, ondje po spisku ima 50-ak mještana, dok ih stalno živi upola manje, jedva njih 25. Kao i svakom građaninu Hrvatske i žiteljima Čanka pripada pravo sudjelovanja na ovim izborima.

M.S.