Sve atraktivnije Utočište znači i gušći promet u Kuterevu

Čini kako je Utočište za medvjeve u Kuterevu nadraslo prvotno zamišljeni kamp koji je spašavao i skrbio o napuštenim mladim medvjedima. Ova je godina, a posebice ljetni mjececi, pokazala povećanu dinamiku zanimanja volontera i posjetitelja za ovo jedinstveno utočište. Voditelj Ivan Crnković Pavenka rezimirao nam je sadašnje stanje, kao i brojne promjene koje se događaju u ovom dijelu Like.

-Trenutno imamo 36 volontera iz cijele Europe. Ovdje su četiri skupine skauta iz Francuske, Mladež njemačkog Crvenog križa i skupina volontera pristiglih posredovanjem EU. Pomažu nam pri uređenju infrastrukture, hranjenju medvjeda i vođenju grupa posjetitelja. Naše Utočište ostvarilo je vodstvo i koordinaciju za međunarodni projekt „Mountain Spirit“ koji provodimo u nekoliko država, a potrajat  će do 2020. godine. Posjetiteljski zenit imali smo na Veliku Gospu. Teško je sada govoriti o komparaciji broja posjetitelja lanjske i ove godine. Svakako se povećao broj dolazaka, kao i broj automobila, a to nam stvara probleme zbog lokalne cestovne infrastrukture. Promet je postao gušći i u tome smislu će se morati raditi, zaključio je Pavenka.

Nastavak ispod oglasa

Utočište za medvjede u Kuterevu postalo je mjesto održavanja mogih domaćih i stranih stručnih simpozija vezanih uz praćenje velikih zvijeri, pri čemu je zaštita i očuvanje populacije smeđih medvjeda svakako najveći prioritet.

M.S.