Dolaskom toplijih dana neizostavno je „buknula“ priroda. Iako je iza nas blaga zima flora i fauna ne čekaju. Stoga su ovih dana i učestale dojave o sve brojnijim susretima ljudi i zmija.

Uz rijeke i potoke šetači i ribolovci uglavnom susreću bjelouške,  kockaste vodenjake i bjelice. To su neotrovne vrste, ali kod čovjeka uvijek izazivaju nelagodu jer su zmije i inače atribut za sve naše strahove. U ovo doba godine volimo ostaviti otvorena vrata svojih domova, garaža i podruma. Budući da zmije ulaze u njih u potrazi za hranom ili tražeći sklonište uvijek je bolje provjetravanje vršiti otvorenim prozorima.

U većini slučajeva k nama će se „useliti“ bjelice kojima su miševi, kao i većini zmija, prava delicija. Pogotovo ako se u blzini kuća nalazi livada, vrt i općenito gušća vegetacija. Najopasniji predator i najotrovnija zmija Europe je poskok (vipera ammodytes). Svojim otrovnim zubima ova ljutica izaziva strah i trepet među ljudima. Od njega uzmiču i sve zmije jer će manje primjerke poskok lako ugristi i ubiti, a onda u slast pojesti. Pri tome ne štedi niti svoju vrstu.

Svake godine Centar 112 i vatrogasci dobiju na desetke dojava o susretima sa zmijama. Uvuku se pod haube automobila, nerijetko gmižu i u njih, omotaju se oko upravljača traktora i na mnoga skrovita mjesta, nailazimo ih gdje lijeno drijemaju posvuda. Sve zmije su zaštićene životinjske vrste i ne smijemo ih ubijati. Zmije će na prvi kontakt s čovjekom reagirati napadom, ali trebamo jedino zazirati od poskoka i riđovke. Teško je definirati ‘ko se koga više boji jer će svaka zmija ubrzo nakon sraza s čovjekom ustuknuti i potražiti zaklon.

Zmije ne podnose miris nikotina i duhana. Zato su mnogi vlasnici kuća pravili smjese koje tjeraju zmije i općenito iz drže podalje od ljudi. Opušci cigareta pomiješani s trafo-uljem, uz malo acetona čine mix koji odbija sve vrste zmija. A budući su zmije korisne životinje svakako ih ne smijemo ubijati jer i one imaju svoje mjesto u prirodi i hranidbenom lancu.

M.S.