GOSPIĆ-Ukoliko ste imali prigodu provesti nešto vremena u Županijskom centru 112 u Gospiću prvo što vam je zapelo za oko (ili bolje reći „za uho“) jest neprestana zvonjava telefon.
-Dobili ste Centar 112 Gospić, javljaju se dežurni operativci. Izvolite!
U drugom dijelu dijaloga obično se čuje „molimo vas ostanite navezi“ i slijedi spajanje s telefona žurnih službi. Reklo bi se lagan i ugodan posao, ali zamislite da gotovo 12 sati, koliko traje jedna smjena, podignete slušalicu stotinu i više puta, obavite traženo na jedan od predviđenih načina. Stoga nije čudno ako netko po povratku na posao podigne doma telefonsku slušalicu i kaše:“Dobili ste Centar 112“!
Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Joso Živković iznosi podatke o radu službe jedinstvenog EU-broja, koji su, kako tvrdi, sve bolji pokazatelji povećanja razine svijesti građana u 2014. godini..
-Lani smo imali ukupno 35 530 poziva. Od tog broja bila su 13 104 namjenska poziva, odnosno to su oni pozivi kada građani traže angažman neke žurne službe: vatrogasaca, policije, Hitne medicinske pomoći, GSS-a i sl. Najveći je broj nenamjenskih poziva i njih je lani bilo 23 311. To su oni pozivi kada građani od naših djelatnika traže informacije koje oni nisu dužni davati, poput pitanja kada plove trajekti, kakva je prognoza vremena za sutra, kolika će biti cijena goriva, zašto nema vode… Zlonamjernih je poziva lani bilo najmanje od uspostave broja 112. Neodgovorni su građani tako zvali svega 215 puta. S obzirom da je takvih poziva do nedavno bilo i preko tisuću godišnje, s ovim brojem trebamo biti zadovoljni, uvjetno rečeno, ali raditi i dalje da ih bude još manje. Putem edukacija, letaka i medija postiglo se puno pa je s vremenom kod građana razvijena spoznaja o važnosti, načinu i razlozima korištenja broja 112. ističe pročelnik Joso Živković.
Među nenamjenskim pozivima bilo je, kao i svake godine, šaljivdžija koji traže žene, unaprijed brojeve lota kako bi ispunili dobitnu kombinaciju, traže prevoditelje za jezik pijanaca, pitaju gdje se plombiraju prazni novčanici i sl. Bez obzira na statistiku i ovakvi su pozivi na neki način štetni jer zaokupljaju pozornost djelatnika i zauzimaju telefonsku liniju. Stručnjaci ističu kako su zlonamjerni pozivi zapravo patološke pojave jer preusmjeriti ekipe vatrogasaca ili hitne medicinske pomoći tamo gdje se na sreću ništa ne događa, teško možemo okvalificirati kao nedužnu šalu.
M. S.