Sve veće bezvlašće u našem susjedstvu

Blokada graničnog prijelaza Maljevac sa BiH strane ušla je u drugi tjedan. Skupina od 200-tinjak migranata postavili su šatore  na samoj prometnici Velika Kladuša-Maljevac, lože vatre i čekaju da im Hrvatska otvori granicu. Kao ulje na vatru do migranata je stigla jučerašnja vijest po kojoj HZZ RH ima program za zapošljavanje migranata. Na ovaj će se način zaokružiti nebulozna priča po kojoj naši građani odlaze u inozemstvo u potrazi za poslom, a Hrvatska „na mala vrata“ stvara planove za zapošljavanje ilegalnih migranata. S druge pak strane uvjeravamo EU kako smo spremni ispoštovati dogovoreno i ne dopustiti migrantima ulazak u Hrvatrsku i dalje na zapad. Za to vrijeme naši sindikati mudru šute.

U susjedstvu provale, krađe, silovanja…

Nastavak ispod oglasa

Vlasti Unsko-sanskog kantona od države BiH očajnički traže pomoć, ali se sve svodi na razgovor gluhih. Unatrag manje od mjesec dana na tome malom prostoru prijavljeno je preko 300 kaznenih djela, od provala, krađa, silovanja do masovnih tučnjava. Žitelji većih gradova već za sumraka ne napuštaju svoje domove, a video snimci pokazuju kako oko 5 tisuća migranata, koliko ih ondje sada boravi, tumaraju naokolo, sasvim su zauzeli tuđa dvorišta, ulaze u zgrade, dvorane, željezničku postaju… Policija im ne želi nauditi jer ne znaju kuda s njima. Migranti i dalje bez problema ulaze u BiH iz Crne Gore i Srbije. Propušta ih najprije Grčka, članica EU,  koja se očito oglušila na zahtjeve EU da se migranstskoj krizi stane na kraj.

Za sada nema migranata po Gospiću

Zadnjih su se dana pronijele glasine kako su migranti počeli provaljivati, boraviti i krasti po podrumima nekih stambenih zgrada po Gospiću. Kontaktirali smo PU ličko-senjsku i doznali kako je ipak riječ o glasinama. Ali nisu glasine učestale krađe „svega i svačega“ na području od GP Izačić do šireg područja GP Maljevac. Krade se sve, od odjeće koja se suši ispred kuća, preko namirnica iz podruma, prijevoznih sredstava, pokrivača, cerada…

L.O.