Policijski službenici koji rade na osiguranju migrantskog centra Lipa nedaleko od Bihaća obavijestili su Policijsku postaju Bihać da je jučer došlo do pobune većeg broja migranata koji su pričinili i materijalnu štetu na jednom od policijskih vozila.

Kako je u izjavi za medije Unsko-sanskog kantona izjavila  Snežana Galić, načelnica Krim-policije MUP-a USK, oko 200 migranata iz ovog centra krenulo je, bacajući kamenje i druge predmete, prema policijskim službenicima i radnicima koji rade na osiguranju kampa, i to zbog navodnog nezadovoljstva pružanjem ljekarske pomoći. Nakon što su državne vlasti BiH izjavile kako je nemoguće pratiti situaciju sa koronavirusom u migrantskim kampovima, nedavno je procurila informacija po kojoj je više od 750 utvrđenih slučjeva virusa COVID-19 među migrantima.

Da je stanje dramatično potvrđuje i činjenica po kojoj su policijski službenici u kampu Lipa u trenutku kada su ih migranti zasuli kamenjem jučer  ispalili dva hica upozorenja u zrak, a u centar su odmah upućene i dodatne policijske snage radi uspostavljanja reda.

Iz kampa Lipa migranti gotovo svakodnevno pokušavaju prijeći državnu granicu BiH i Hrvatske. Kada ih granična policija pri tome uhvati, samo ih vrate natrag u kamp, bez ikakvih sankcija. S obzirom da na tome području nema prave i stručne kontrole zdravstvenog stanja migranata postavlja se pitanje nije li taj migrantski kamp pravi „rezervoar koronavirusa“? Opasnost je tim veća što u kontakt s ilegalnim migrantima vrlo često dolaze i pripadnici granične policije iz Korenice i odvraćaju ih pri ilegalnim prijelazima. S obzirom na ukupnu higijensko-zdravstvenu situaciju među migrantima ne bi bilo čudo da se u Lici uskoro dogodi još crnji scenarij po pitanju epidemije, počasti koju je medicinska struka uz pomoć policije zadnjih 25 dana  uspjela staviti pod kontrolu.

M.S.