U susjednoj BiH po pitanju migrantske krize ništa novoga. Svakodnevne tučnjave u kojima sijevaju noževi, premlaćivanje palicama i letvama, pljačke, provale… Nakon obilnih kiša znatno su porasli gotovo svi vodotoci tamošnjih rijeka pa  policija iz vode povremeno vadi mrtva tijela nesretnika koji su pokušali prijeći rijeke. Budući da ih velika većina ne znaju plivati, ovo je doista tužna i pogibeljna odiseja. Od utopljenika nitko nema nekakav identifikacijski dokument, a ambasade njihovih država stacionirane u BiH ne žele pomoći u otkrivanju njihova identiteta.

U kampu Miral kod Velike Kladuše neke nove aktivnosti, zapravo najstariji na svijetu. Iz mnogih dijelova Bosne ondje stižu djevojke laka morala i migrantima za 20 KM daju seksualne usluge. Cijena prava sitnica. Žitelji bihaćkog kantona ogorčeni su na činjenice da svega nekoliko tisuća migranata stacioniranih na tome području, čine više nereda nego li stotine tisuća domicilnih ljudi. Svoj obol svemu ovome dala je i epidemija koronavirusa.

Istodobno Republika Srpska ne želi čuti za migrante, a kamo li na svojem području graditi kampove za njihov smještaj. Političkom lideru Federacije BiH Bakiru Izetbegoviću u nekoliko je navrata poručeno kako nekontrolirano dovođenje muslimanskog svijeta iz Afrike i Azije nije problem onih koji se od samih početaka migrantske krize s time ne slažu. Budući da samilost i altruizam imaju svoju kritičnu točku „pucanja“, ta se pojava u BiH odavno pretvorila u gnjev jer su žitelji BiH sve učestalije mete napada pljačkaških hordi migranata čije „akcije“ obično završavaju ubodima noževa ili udarcima batina.

Najveći nemir među migrantima, ali i u vrhu vlasti kod susjeda, izazvalo je čišćenje pojasa uz državnu granicu sa Hrvatskom. Već mjesec dana traje čista sječa kojom Hrvatske šume čiste granični pojas  širine 100 metara u predjelu uz planinu Plješevicu nedaleko od Korenice. Upraviteljica Šumarije Korenica Terezija Užarević potvrdila nam je kako se radovi vrše uz Benditerovu granicu, a čista sječa je termin vezan uz potpuno uklanjanje vegetacije kako bi hrvatska pogranična policija lakše vršila nadzor državne granice.

M.S.