Dan hrvatskih mučenika
Dan hrvatskih mučenika
Dan hrvatskih mučenika

UDBINA – Dan hrvatskih mučenika privukao je petnaesti puta za redom mnoštvo hodočasnika i posjetitelja iz cijele Hrvatske  i mnogih dijelova BiH. Zabilježen je i veliki broj motociklista među kojima su neki sa sobom donijeli i klesano kamenje s upisanim imenima stratišta nedužnih civila. Jedan takav kamen s natpisom „Čanak 1991.“ donijeli su lički bajkeri kako bi se ugradio u zajednički zid hrvatskih mučenika koji se gradi podno CHM.

    Sve je započelo Križnim putem od crkvice sv. Marka Groba u Podudbini, s mjesta gdje je prije 520 godina tragično okončana Krbavska bitka. Na platou  i na prostoru izvan ograde crkve okupilo se oko 3 000 ljudi. Među vjernicima bili su i župan ličko-senjski  Milan Kolić sa zamjenicima Ivanom Tomaš i Danijelom Rukavinom. Bili su tu i General Mladen Markač, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, načelnici općina i predstavnici gradova s područja Ličko-senjske županije, a od predstavnika politike predsjednik HSLS-a Darinko Kosor.

   U uvodnom govoru biskup Gospićko-senjske biskupije dr. Mile Bogović ustvrdio je  kako je  kršćanski nauk utemeljen na oprostu i ljubavi, a ne na mržnji i osveti.

-Taj nauk ne čuju i ne razumiju mnogi, a neki ga čuju na drugi, krivi  način. Ponovit ću riječi našeg   blaženika Miroslava Bulešića: „Moja je osveta-oprost!“. S mjesta gdje se danas nalazimo, kao i na temeljima srednjovjekovne Krbavske katedrale tijekom zadnjega rata bili su ukopani topovi i VBR-ovi neprijatelja. Deset godina kasnije počeli smo se mi „ukapati“ u Udbini, i u zemljopisnom i povijesnom središtu Hrvatske, da na sve strane šaljemo „granate“  s porukom Miroslava Bulešića „Moja je osveta oprost“. Zajedništvo koje nas povezuje satkano je i na žrtvama stotinama tisuća znanih i neznanih mučenika Tu su i žrtve koje su pale od hrvatske, katoličke ruke. Sve žrtve zaslužuju poštovanje, bez obzira na vjeru i naciju, istaknuo je biskup dr. Mile Bogović. Misno slavlje je predvodio  vatikanski sinod u Rimu dr. Nikola Eterović. U svojoj se propovijedi osvrnuo na dosege Krbavske bitke, posebice na simboliku koja odašilja poruke mira, želje za slobodom i žrtvu za vjeru, Domovinu i obitelj.

– Bez žrtve i bez simbolike križa nema niti kršćanstva, niti Isusa Krista. Papa Ivan Pavao II. je isticao važnost da svaki narod i kršćanska crkva popišu svoje mučenike, da ih štuju i budu im zahvalni na žrtvi. Papa Franjo je nedavno govorio o dvije vrste mučeništva. Život se može neposredno izgubiti za Krista, svjedočenjem vjere i posredno svjedočeći istinu. Prema vjerodostojnim podacima svake godine u svijetu zbog vjere pogine preko 100 tisuća kršćana zb.  Taj zastrašujući podatak nam kazuje da su kršćani u svijetu najnezaštićenija vjerska  zajednica. Taj podatak kazuje o nepoštivanju i grubom kršenju vjerske slobode i 1 700 godina od proglašenja Milanskog edikta. To nam poručuje da su mučenici u pravom smislu te riječ među nama. To moramo cijeniti kao nadahnuće za naš autentični kršćanski život, zaključio je mons. Nikola Eterović.

    U koncelebriranoj svetoj misi sudjelovali su i riječki metropolit dr. Ivan Devčić,  predsjednik HBK-a Želimir Puljić,  biskup Valter Župan, biskuip  Dražen Kutleša i biskup u miru  Milan Milovan, kao  i mnoštvo svećenika Gospićko-senjske i okolnih biskupija.

M. S.