Svečana promocija 90 prvostupnika

U prepunoj dvorani gospićkog kina „Korzo“ održana je danas sedma po redu promocija diplomanata Veleučilišta „Nikola Tesla“. Promovirano je ukupno 90 prvostupnika Ekonomike poduzetništva, Upravnog prava i Cestovnog prometa. Nakon državne himne i Ode radosti nazočne je pozdravila dekanica dr. sc. Vlatka Ružić.
-Ovo je za sve nas veliki dan uz koji treba dodati da se ove godine obilježava i deseta obljetnica osnutka Veleučilišta „Nikola Tesla“. Obrazovanje i humanost su imperativ za razvoj demokratskih društava. Kroz naše Veleučilište prošlo je 600 diplomanata, a upisano je ukupno 1914 studenta iz cijele Hrvatske. Začetnik Veleučilišta bio je dr. sc. Branislav Šutić u čijem mandatu su stvoreni prvi kadrovski, prostorni i materijalni uvjeti neophodni za razvoj i napredak Veleučilišta. Za njegovog mandata pokrenuti su mnogi projekti, a dio njih zaustavljen je za mandata prošle SDP-ove Vlade i nadam se da ću u svojem mandatu nastojati završiti sve te projekte. Ovom prigodom se želim zahvaliti i dr. Darku Milinoviću koji je prije 10 godina u Vladi RH inicirao ovaj važan projekt stvaranja Veleučilišta u Lici jer su školstvo i obrazovanje temelj za razvoj našeg društva, rekla je između ostaloga dekanica dr. sc. Vlatka Ružić.
Svečanoj promociji su uz roditelje diplomanata bili nazočni župan Milan Kolić, saborski zastupnik i jedan od inicijatora osnutka Veleučilišta dr. Darko Milinović, biskup gospićko-senjski mons. mr. Zdenko Križić, gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić, državna tajnica Katica Prpić, predsjednica Upravnog vijeća Veleučilišta prof. Anela Serdar Pašalić i mnogi drugi uzvanici. Čast sudjelovanja u ovom svečanom trenutku istaknuo je u svojem govoru župan Milan Kolić.
-Od osnutka Veleučilišta do danas ta je ustanova dala veliki doprinos obrazovanju i danas je nakon 10 godina od njegova ustrojavanja moram ponovno zahvaliti dr. Darku Milinoviću koji je inicirao taj važan projekt, kao i prvom dekanu dr. sc. Branislavu Šutiću. Danas će se promovirati 45 diplomanata u zvanju ekonomike poduzetništva, 30 inženjera cestovnog prometa i 15 prvostupnika javne uprave. Neki su diplomirali još 2014. i 2015. godine, ali zbog nespretnosti i nebrige tadašnje Uprave, ili i iz nekih drugih razloga tek danas primaju svoje diplome. Svečana promocija važan je događaj i većini vas obilježava kraj prvog dijela školovanja. To je tek jedno poglavlje u životu vas intelektualaca. Postigli ste mnogo i stekli znanja i vještine i ovo društvo može biti ponosno na još jednu uspješnu generaciju mladih i obrazovanih ljudi, zaključio je župan Milan Kolić. Saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović istaknuo je važnost znanja u budućnosti svakog čovjeka i države.
-Već su govornici ispred mene govorili o početku ovoga Veleučilišta. U dr. sc. Šutiću i u meni neko se vrijeme lomila ideja ličkog veleučilišta. Bez obzira na sve, vama studentima pripada najveća zasluga jer ste vi živi primjer da je taj projekt odlično zaživio. Bilo je onda i oportunista koji su tada govorili da u Lici nema dovoljno mladih ljudi koji bi tu studirali. Od tada je prošlo 10 godina. Danas s ponosom možemo zajedno biti ovdje i slušati koliko je studenata prošlo kroz Veleučilište „Nikola Tesla“. Danas smo na početku svečanosti slušali hrvatsku himnu „Lijepa naša“ i Odu radosti. Te dvije himne povezuju nas jer imamo slobodnu Domovinu u kojoj je zaživjelo još jedno Veleučilište. Moja generacija morala je ići studirati u veće gradove, a danas vi imate sreću da možete studirati kod kuće, čemu treba dodati veliki broj studenata koji u Gospić dolaze iz cijele Hrvatske. Zato kažem da nema ništa ljepše od te dvije himne koje su poveznica današnjeg svečanog trenutka. Vašim roditeljima i vama ovaj je Božić još radosniji jer dobivate diplome s kojima možete raditi bilo gdje jer ta diploma vrijedi kao i ona u Beču, Minhenu ili bilo gdje u Europi, rekao je uz čestitke je dr. Milinović. Božji blagoslov na sve nazočne pozvao je gospićko-senjski biskup mons. mr. Zdenko Križić, rekavši pri tome kako je ovo tek prva etapa u cjeloživotnom učenju svakog mladog intelektualca. Biskup je ovom prigodom pozvao diplomante da svakako nastave s učenjem

M. S.

Nastavak ispod oglasa