Svečana sjednica i dodjela priznanja

GOSPIĆ – Povodom Dana grada Gospića u kinu „Korzo“ održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića. Osim domaćina gradonačelnika Petra Krmpotića i predsjednika Gradskog vijeća Petra Radoševića na svečanosti su bili i saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović, župan Milan Kolić s najbližim suradnicima, gradonačelnik Rovinja i saborski zastupnik Giovanni Sponza, direktor tvrtke „Italika cink“ Oskar Fod, predstavnici talijanskog veleposlanstva, gospićko-senjski biskup msgr. Mile Bogović, gradonačelnik slovačkog grada Ružomberoka Jan Pavlika i predstavnici gradova i općina s područja Ličko-senjske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević istaknuo je kako je prije dva desetljeća ustrojen Grad Gospić, te kako su na ovom području rođena dva velikana, Ante Starčević i Nikola Tesla.

Nastavak ispod oglasa

Gradonačelnik Krmpotić se na početku svoga govora prisjetio prvog gradonačelnika grada Gospića Ivana Blaževića i poginulih branitelja.

– Koristim ovu priliku da se još jednom zahvalim svim sugrađanima na povjerenju koje su mi ukazali za vođenje grada. Gospić je danas moderno uređen grad koji građanima pruža kvalitetne uvjete za život i rad, što ga čini gospodarskim i društvenim središtem županije. Posebno koristim prigodu kako bih se zahvalio svom prethodniku, gradonačelniku u četiri mandata, a danas ličko-senjskom županu Milanu Koliću na svemu vrijednom i trajnom što je učinio za Gospić. Kao gradonačelnik na početku mandata koji je svjestan izazova koji predstoje, želim naglasiti ključne razvojne pravce na kojima ćemo bazirati razvoj grada u sljedeće četiri godine: prvenstveno jačanje gospodarstva na bazi vlastitih razvojnih prednosti i potencijala uz potporu znanosti i obrazovnog sustava, zatim zaštita okoliša i energetske učinkovitosti kao preduvjeti očuvanja ovog prostora. Uz mjere koje smo do sada provodili kako bismo stvorili pozitivno poduzetničko okruženje kroz razne olakšice i pogodnosti, smatram da je isto tako važno utjecati na promjenu razmišljanja o poduzetništvu kao prilici, a ne prijetnji, poticati razvoj ideja, inovativnost i obrazovanja. Naša vrata svim gospodarstvenicima će uvijek biti otvorena, kazao je gradonačelnik Krmpotić

Župan Milan Kolić je uz  čestitke kazao kako je Gospić danas grad po mjeri svakoga čovjeka. Naglasio je kako su ulaskom u EU otvorene nove mogućnosti za grad Gospić, a među njima i današnje otvaranje cinčare u Ličkom Osiku u koju je investirano 15 milijuna eura.

– Posebno bih se želio zahvaliti onima koji su položili život na oltar hrvatske domovine. Iako ne tako teško kao devedesetih, ovo vrijeme danas, vrijeme recesije, zahtjeva jedinstvo.Vrijeme koje je pred nama upozorava da se moramo ujediniti oko jedne ideje, a to je bolji život u  ovome gradu i županiji Ličko-senjskoj kako bi bili mala karika u boljem životu RH. Nijedna Vlada koja u ovim uvjetima nema minimalni konsenzus ne može uspjeti. Kada su u pitanju interesi ovoga grada i županije, moramo se uzdignuti iznad uskostranačkih interesa i zajedno raditi. Pozivam sve one koji mogu utjecati na bolji život u ovoj županiji, stanimo skupa, ostavimo iza sebe teške riječi i ujedinimo se radi boljeg sutra sviju nas, kazao je predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović.

Na sjednici su uručena prizananja i nagrade. Javno priznanje Grada Gospića dobilo je  OPG Kolačević (za izniman doprinos proizvodnji i preradi poljoprivrednih proizvoda te održivosti ruralnog prostora), Alen Zorić (za izniman doprinos u društveno humanitarnom radu na području zaštite i spašavanja) i  Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Pčelice, dok je Javno priznanje “Nagrada grada Gospića” dodjeljena kadetima Nogometnog kluba Croatia iz Ličkog Osika za osvajanje II. Hrvatske nogometne lige Jug.

L.O.