U Gackom pučkom otvorenom učilištu Otočac, u subotu je održana svečana sjednica HDZ GO Otočac a u povodu obilježavanja 26. Obljetnice HDZ GO Otočac, kojoj su nazočili brojni gosti i uzvanici iz Županijskog vodstva stranke, predvođeni predsjednikom ŽO HDZ LSŽ Darkom Milinovićem ujedno i osobnim izaslanikom predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, potpredsjednikom ŽO HDZ LSŽ i županom ličko senjskim Milanom Kolićem, te predstavnicima gradova Gospića, Novalje, općinskih organizacija, čelnici stranke iz ratnih vremena, braniteljskih udruga i brojni drugi.
U prepunoj sali GPOU nazočnima se prvi obratio predsjednik GO HDZ Otočac Branislav Šutić koji je pozvao na zajedništvo u stranci i zahvalio svima onima koji su počeli stvarati stranku, koji ju stvaraju i koji rade na njenom osnaživanju.

Predsj. GO HDZ Otočac Branislav Šutić
Predsj. GO HDZ Otočac Branislav Šutić

„Danas je 26 godina od kada je osnovan Inicijativni odbor HDZ za Liku, Gacku i Krbavu, i u Čovićima smo sa utemeljiteljima stranke na simboličan način obilježili tu obljetnicu. Posebno zahvaljujem utemeljiteljima HDZ-a, ali i obitelji Bobinac, supruzi Josipi, kćerkama Ani i Mariji koji su večeras s nama. Period od 26 godina jedne stranke je dug, i moguće je da je netko nezadovoljan, zapostavljen, no zaista u svoje ime i u ime sadašnjeg vodstva HDZ-a ispričavam se i sve vas pozivam da se aktivno uključite u stvaranje jakog HDZ-a u gradu Otočcu a onda i u cijeloj našoj županiji“ – kazao je Branislav Šutić.
Dodao je da se HDZ u zadnje dvije godine ponovno vratio u Otočac sa respektabilnim rezultatima, zahvaljujući svima koji su tu, prijateljima, svima onima koji pune dvije godine volonterski, bez pozicija, bez interesa rade i bore se za stranku. U te dvije godine mi smo pobijedili na izborima za MO, za Europski parlament, za predsjednik Republike i sada na zadnjim parlamentarnim izborima.
„Otočac je važna karika u županiji, i naglašavam da je važna simbioza vlasti, tako da sa budućom vladom HDZ-a sa koalicijskim partnerima, Otočac počne disati HDZ-ovski, jer je to jedini način prosperiteta i razvoja ovoga grada. Pozivam vas sve da zajedno, sa utemeljiteljima, sa mladim ljudima krenemo u borbu za bolju budućnost grada Otočca“ – kazao je Branislav Šutić.
Potpredsjednik ŽO HDZ LSŽ i župan ličko senjski Milan Kolić iskazao je zadovoljstvo što može podijeliti radost povodom 26 godišnjice rođenja HDZ-a na području Like, Gacke i Krbave.

Župan LS Milan Kolić
Župan LS Milan Kolić

„Ponos je i čast da se možemo prisjetiti i danas na prvog predsjednika RH dr. Franju Tuđmana, ali i na mog prijatelja i suborca dr. Dražena Bobinca koji su sa svojim prijateljima 16. siječnja 1990. godine imali hrabrosti i vizije odazvati se na poziv prvog predsjednika HDZ-a i sa svojom hrabrošću i znanjem pokrenuli hrvatskog čovjeka, hrvatski narod da ostvare višestoljetni san. Inicijativni odbor za Liku, Gacku i Krbavu mogli bi nazvati i Dan Ličko senjske županije, jer su tada stvoreni temelji, preduvjeti za stvaranje Ličko senjske županije, za stvaranje RH. Zahvaljujem i ovom prilikom svima onima koji su imali hrabrost odazvati se na poziv prvog predsjednika RH dr. Franje Tuđmana u stvaranju naše prelijepe domovine, domovine na koju smo ponosni“ – kazao je Milan Kolić.
Predsjednik ŽO HDZ LSŽ i osobni izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, Darko Milinović u svom je prisjećanju na teške dane stvaranja HDZ-a istaknuo da oni koji su prvi krenuli znali su samo jedno, da žele stvoriti Hrvatsku, iako nisu znali da li će osvanuti, probuditi se u svom krevetu, u Otočcu ili u Gospiću, jer su ih brojni milicioneri i drugi čekali … Prenosim vam kao izaslanik predsjednika stranke Tomislava Karamarka i kao predsjednik ŽO HDZ LSŽ zahvalnost za sve ono što ste napravili za HDZ, zahvaljujem i svima onima koji danas nisu mogli doći, zahvaljujem vam za sve što ste napravili za Lijepu našu za hrvatsku Domovinu, za koju su mnogi dali živote.

Predsj. ŽO HDZ LSŽ Darko Milinović
Predsj. ŽO HDZ LSŽ Darko Milinović

„Kad se osvrnemo 26 godina iza nas, od ostvarenja hrvatskog sna, ušli smo u sve svjetske i europske integracije, napravili smo sve ono što je prvi predsjednik dr. Tuđman zacrtao. Bilo je u 26 godina uspona i padova, što sve stranke prolaze, i kada smo gubili parlamentarne izbore mnogi su nas željeli vidjeti na koljenima ali to im nismo dozvolili, jer smo se dizali i ponovno vraćali na kormilo hrvatske Domovine. Iako smo 2011. godine izgubili izbore, evo, povijest se ponavlja, 2015. godine ponovno smo pobijedili. Sve pobjede u posljednje četiri godine smo izvojevali. Ponosno je biti na predsjedništvu stranke kada se analiziraju rezultati izbora, pa kad se spomene Ličko senjska županija, uvijek je najbolja, pokazali smo, slobodno mogu reći najviše brige i ljubavi prema Hrvatskoj. Grad Gospić je najbolji grad u Hrvatskoj po izbornim rezultatima, a Otočac je među prvih pet gradova u Hrvatskoj. Ako imamo 400 jedinica lokalne samouprave a dva grada, Otočac i Gospić dolaze iz ove županije sa najboljim izbornim rezultatima svima je jasno tko smo i koliko smo snažni“ – kazao je Darko Milinović.
Osvrnuo se i na trenutačne političke prilike u Hrvatskoj, na premjera Tihomira Oreškovića, na njegovo porijeklo iz Čovića, kazavši da Lika daje uvijek najbolje. Nakon najboljeg predsjednika Vlade Nikice Valentića vrijeme je da ponovno dobijemo najboljeg predsjednika u imenu Tihomira Oreškovića.
„Posao nije završen, bit će bolnih rezova, jer ako ponovno za godinu dana bude 300.000 blokiranih, ako 100.000 mladih ljudi ode iz Hrvatske, ako za godinu dana Ličko senjska županija bude siromašnija onda nam badava svih naših pet pobjeda. Ne mogu se oteti zadovoljstvu i mislim da dijelim vaše zadovoljstvo što smo se riješili nesposobne anacionalne Milanovićeve vlade i napokon moramo SDP poslati u ropotarnicu povijesti, za sve ono što su u protekle četiri godine napravili, odnosno što nisu napravili. Dosadašnja Vlada u širokom je luku zaobilazila Ličko senjsku županiju, no nisu nam klecala koljena, jer smo bili svjesni da ćemo izdržati te četiri godine i sada uvjeren sam da sada imamo hrvatsku vladu koja će jednako gledati i Otočac, gdje HDZ nije na vlasti, ali i na ostale gradove i općine. Mi nikada nećemo dozvoliti podijeljenost, jer da se Ličko senjski HDZ podijelio na otočki i gospićki ne bi nas bilo, zato dragi prijatelji postoji samo jedan, jedinstveni HDZ“ – kazao je Milinović.
Nije propustio dodati da u slijedećih godinu i pol dana u političkom smislu, do lokalnih izbora moraju još puno toga odraditi, jer je tu i Mario Kustić, vjerovatno kao drugi saborski zastupnik ali ne treba ni zaboraviti na „malu bombu“ koja im je postavljena iz njihovih redova u Novalji, jer ih je srušio čovjek koji se udružio sa SDP-om i HDZ prvi put u Novalji nije na vlasti. Naša dva politička cilja u idućih godinu, godinu i pol je, staviti pod okrilje HDZ-a u Novalji i Otočcu.
Otkrio je Milinović i podatak da je HDZ LSŽ kandidirao i svoje ljude za pomoćnike, zamjenike ministara, tako da se računa i na Dražena Jurkovića koji je trenutačno dir. Hrvatske udruge poslodavaca u zdravstvu, za ministra zdravstva, jer ako je stručnost u pitanju i mi ovdje u Lici imamo kvalitetne i stručne ljude, kazao je Darko Milinović.
Dražen Prša