-
-
Foto:H.J.

     GOSPIĆ- Po šesnaesti puta etno-eko manifestacija „Jesen u Lici“ suvereno je zavladala prvim vikendom listopada. Na Trgu Stjepana Radića svoje je štandove postavilo   270 izlagača iz Hrvatske i država okruženja. Organizatori  Ličko-senjska županija i Lička razvojna agencija (LIRA) i ovoga su puta uspjeli u naumu da ova priredba uvijek donese nešto novo. Govoreći u ime Grada Gospića,  domaćina  i suorganizatora priredbe, gradonačelnik Petar Krmpotić se zahvalio svima koji  u Gospić dolaze pokazati djelić plodova svojega rada.

-Jesen u Lici je lički velesajam, najveće županijsko događanje koje uspješno promovira vrijednosti Like. I ove godine imamo prigodu prezentirati  jedinstvenost bogatstva  ruralnih  dijelova Like, ali  i ostalih krajeva, u njihovom punom sjaju, te ih pokazati svim našim posjetiteljima i čitavoj hrvatskoj javnosti. Više od riječi govori ovaj prizor: 270 izlagača na 5 000 m2 izložbenog prostora, brojni posjetitelji i mnoštvo raznovrsnih izvornih proizvoda. Za neke je zaslužna sama priroda, za većinu vrijedne ruke proizvođača. Taj spoj elemenata očuvane prirode i predanog rada danas može postati suvremeni  i traženi turistički proizvod, istaknuo je gradonačelnik Krmpotić. Župan Milan Kolić je u svojem govoru ustvrdio  kako je Jesen u Lici najbolji način valoriziranja tradicijskih vrijednosti, bogatstva kojega su stvarale generacije.

– Po prvi puta Jesen u Lici održana je 1990. godine  kada je okupila 15 izlagača. U tri dana ovogodišnje izložbe očekujemo dolazak preko 30 tisuća posjetitelja. Po tim pokazateljima ova naša manifestacija potvrđuje status najboljeg načina prezentiranja autohtonih proizvoda u RH. U proteklom smo razdoblju puno truda i sredstava uložili u podizanju kvalitete i iskorištavanja naših potencijala, kako u turizmu, tako i poljoprivredi i prerađivačkoj industriji.  U tom pravcu idu i naša nastojanja za pripremu programa za fondove EU. U tom su smislu angažirana  i vlastita sredstva, ali i ljudski potencijali jedinica lokalne samouprave. Pri tome valja istaknuti Ličku razvojnu agenciju LIRA-u  i LAG. U različitim fazama realizacije u našoj se LIRA-i nalazi  231 projekt ukupne vrijednosti 4.98 milijardi kuna. Zato očekujemo potporu Ministarstva gospodarstva, Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva poljoprivrede i šumarstva u stvaranju uvjeta za korištenje pred pristupnih sredstava EU, kazao je između ostaloga župan Milan Kolić. Među brojnim uzvanicima koji su nazočili činu otvaranja ove manifestacije bili su i zamjenica ministra poljoprivrede  Snježana Španjul, te  pomoćnica ministra poduzetništva  i obrta Nadica Žužak. Posebno su toplo pozdravljeni saborski zastupnici Tomislav Karamarko, dr. Darko Milinović i Milan Jurković, zatim biskup dr. Mile Bogović, kao i mnogi državni  i lokalni dužnosnici. Svečanom otvorenju svjedočili su i svi hrvatski župani koji su posjet  Gospiću iskoristili za 31. sjednicu Izvršnog odbora Hrvatske  zajednice županija. Ipak, najveći je pljesak dobio Tomislav Karamarko koji je na ovogodišnju priredbu došao na poziv predsjednika ŽO HDZ-a i predsjednika Skupštine L-S županije  dr. Darka Milinovića.

-Ovdje nam pjeva gradski zbor Vila Velebita, imena koje je  simbola hrvatstva. Hvala im što godinama uspješno pronose to ime. Moram reći da je u ovih 16 godina Jeseni u Lici bilo i onih koji su govorili kako  nećemo uspjeti jer naša županija nema velike gospodarske subjekte koji bi mogli unaprijedili  i  održati ovakvu manifestaciju. Jedne sam godine na ovome mjestu rekao da će se za Liku tražiti karta više. Neki nisu vjerovali. Danas ovdje imamo 270 atraktivnih štandova vrijednih ljudi, a 25 njih  nisu dobili dopuštenje za nastup zbog strogih kriterija Organizacijskog odbora. To znači da se već danas za Liku traži karta više. Zato smo svi danas ponosni na ovo, na našu prošlost i sadašnjost i svakako i na budućnost koju ćemo zajedno stvarati. Mnogi nam nisu vjerovali da ćemo opstati 1991. godine. Naš župan je kazao da smo najljepša županija. Ovdje se nalaze i svi drugi župani  i svaka je županija posebna na svoj način i zajednički čine  najljepšu državu Europske unije, rekao je dr. Milinović otvarajući Jesen u Lici koji je prekidan pljeskom na pozdrave Tomislavu Karamarku, kao i na spomen svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.  Milinović je na kraju govora istaknuo kako aktualna Vlada uglavnom zaobilazi Ličko-senjsku županiju već tri godine, ali da  se ovaj dio RH mora   oslanjati na vlastite snage. Riječi molitve predvodio je biskup dr. Mile Bogović, uz koncelebraciju župnika vlč. Mile Čančara.

M. S.