Svečano obilježen Dan Ličko-senjske županije

 GOSPIĆ –  Ličko-senjska županija svečano je obilježila Dan Županije  i rođendan Oca Domovine dr. Ante Starčevića. Sve je  započelo  polaganjem vijenaca na spomen-poprsje dr. Ante Starčevića u Velikom Žitniku kod njegove rodne kuće. Vijenac su zajednički položili novi župan Milan Kolić i njegov prethodnik Milan Jurković, u pratnji zamjenice župana Ivane Tomaš i predstavnika Grada Gospića.

Drugi dio svečanosti je održan u kino “Korzu” gdje je uz domaćine svojim dolaskom Dan županije uveličala potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec.

Nastavak ispod oglasa

U svom govoru sad već bivši župan Milan Jurković se osvrnuo na ostvarene rezultate, pokrenute i realizirane projekte i inicijative u svim područjima od gospodarstva, zdravstva, obrazovanja preko prometa i komunalne infrastrukture do poljoprivrede i turizma. Jurković koji je nakon 12 godina na čelu Županije održao oproštajni govor, zahvalio se svima onima koji su mu pomogli u vođenju te čestitao novom županu Milanu Koliću.

 – Napravili smo športske dvorane u našim najvećim gradovima, Gospiću, Otočcu,Senju;Novalji..Osnovali smo Veleučilište “Nikola Tesla”, obnovili i dogradili škole, domove za starije i nemoćne,domove zdravlja zadržali status OB Gospić. Očuvali smo tradiciju, KUD-ove, unaprijedili šport i udruge. U ovih 20 godina od dna smo stigli do vrha, kazao je župan na odlasku Milan Jurković.

Milan Kolić, novi župan, zahvalio se dosadašnjem županu Milanu Jurkoviću na svemu što je učinio za Županiju u tri mandata koliko je bio na čelu.

–  Jamčim vam da ću kao novi župan sa svojim zamjenicima, gospođom Tomaš, gospodinom Rukavinom i gospodinom Lalićem napraviti sve da ova županija postane perjanica razvoja kontinentalnog dijela RH. Na današnji dan točno prije 190 godina rodio se jedan od najvećih sinova hrvatskog naroda dr. Ante Starčević i ponosan sam na ovu obljetnicu i što zajedno sa vama slavim dan županije koja je smještena u srcu prostora i sna dr. Ante Starčevića, u srcu sobodne, ponosne i samostalne Republike Hrvatske… Osigurat ćemo uvjete za daljne poticanje gospodarstva, poljoprivrede i turizma. Najvažniji projekti u sektoru obnovljivih izvora energije će biti izgradnja hidroelektrane Kosinj 2. i Senj 2… Radi očuvanja čistoće prirode na području LSŽ, rješit ćemo problem odlaganja otpada izgradnjom županijskog centra za odlaganje otpada. Osim toga nastavit ćemo razvoj obrazovnog sustava kroz razvoj školstva u osnovnim i srednjim školama, kao i razvoj veleučilišta Nikola Tesla kroz uvođenje nekoliko manjih  stručnih studija i novog specijalističkog studija. Nastavit ćemo izgradnju domova za starije i nemoćne, kao i razminiranje minski sumnjivih područja. Sve ovo ne bi bilo moguće bez naših branitelja koji su stvorili našu domovinu, kazao je župan Milan Kolić.

U ime predsjednika Hrvatskog  sabora Josipa Leke Dan županije je čestitala potpredsjednica Dragica Zgrebec. U svom govoru Zgrebec je podsjetila na sve ono što je dr. Ante Starčević učinio za Hrvatsku. Nakon svečanosti prikazan je kratki film i dodijeljena županijska priznanja.

L.O.