Svečanosti u povodu Dana Grada Senja

Prigodnim cjelodnevnim programom Grad Senj proslavio je Dan Grada i blagdan svog nebeskog zaštitnika Svetog Jurja. Upravo gradskom zaštitniku u čast u obližnjem Svetom Jurju služena je sveta misa i održana procesija kroz mjesto, a nakon toga su se brojni uzvanici i gosti okupili u drevnoj Tvrđavi Nehaj gdje je održana svečana sjednica.
Senjani su posebno pozdravili saborskog zastupnika dr. Darka Milinovića, glavnog tajnika delegacije EU u Hrvatskoj Luigija Marija Barilea, pomoćnika ministra regionalnog razvoja i fondova EU Venka Čurlina, župana Milana Jurkovića, konzula Republike Poljske u Republici Hrvatskoj Janusza Tateru, dožupana Milana Krmpotića, gradonačelnike susjednih gradova i načelnike općina te delegacije prijateljskih gradova iz Europe: Köszega (Mađarska), Parndorfa (Austrija), Seneca (Slovačka), Sorbiersa (Francuska), Vratimova (Češka) i Wieluna (Poljska).

„Ponosan sam na rezultate koje smo postigli otkako sam na čelu grada. Među ostalim usvojili smo prostorne planove kojima su stvoreni preduvjeti za realizaciju brojnih investicija koje će doprinijeti znatno bržem razvoju Grada Senja, rekao je gradonačelnik Darko Nekić. Danas se na području Grada Senja realizira investicija u vrijednosti od oko 50 milijuna kuna. To su projekt „Turistička valorizacija kulturno-povijesne baštine i javne infrastrukture parka Nehaj“ koji se financira iz IPA programa EU, izgradnja kanalizacije Trbušnjak, koji se sufinancira sredstvima EU iz predpristupnog fonda IPARD, Dom za stare i nemoćne osobe, vodovod naselja Prizna, koji je sufinanciran sredstvima EIB-a i Hrvatskih voda, vodovod naselja Peice – Josinovac, a u tijeku su i radovi na prvoj fazi izgradnje plaže i šetnice Škver – Treća draga u što se ulaže 3,5 milijuna kuna. U poslovnu zonu u Senju ove je godine uloženo zajedno s Ministarstvom poduzetništva i obrta oko milijun kuna. Uz to s tehnički pripremljenom dokumentacijom za nove projekte vrijedne oko 70 milijuna kuna spremno dočekujemo otvaranje strukturnih fondova Europske unije“, naglasio je Nekić i istaknuo kako se nada da će grad uz pomoć sredstava Europske unije te uz pomoć države, županije i javnih poduzeća i te projekte uspješno realizirati.

„Sa svim ovim realiziranim projektima Senj je sredina na koju se mogu ugledati mnogi i u ovoj županiji i šire. Senj pokazuje kako se treba pripremiti za ulazak u EU. To je potrebno da bismo što više projekata realizirali europskim novcem. Ta pripremljenost znači još bolje razvojne rezultate“, rekao je među ostalim dr. Darko Milinović.
U okviru svečane sjednice predstavljen je i kratki film o netom dovršenom uređenju Parka Nehaj u Senju koji je financiran sredstvima EU iz programa IPA III C poslovna infrastruktura kojeg je kandidirala i po EU pravilima provela Razvojna agencija Senj, a nakon toga park su zajedničkim presijecanjem vrpce otvorili Darko Nekić, Venko Čurlin i Luigi Mario Barile.

U Tvrđavi Nehaj postavljene su izložbe pod nazivom Wielun i wielunski kraj i „Wielun – Senj“, prošlo je trinaest godina koje donose dio života prijateljskog Grada Wieluna i svjedoče o čvrstom dugogodišnjem prijateljstvu sa Senjom, a otvorio ih je konzul u poljskom veleposlanstvu u Republici Hrvatskoj Janusz Tatera.

U nastavku je upriličena i svečanost polaganja kamena temeljca i otvaranja radova vrijednih oko četiri milijuna kuna na izgradnji prve faze doma za stare i nemoćne osobe u Senju, a početak radova blagoslovio je biskup Gospićko-senjske biskupije dr.Mile Bogović.

Program Dana Grada uveličali su Tamburaški orkestar iz Jastrebarskog i klapska pjesma senjske ženske klape „Senjkinje“, a završio je procesijom i svetom misom u senjskoj Katedrali.

A.P.