Sveta misa u katedrali u Gospiću na Bijelu nedjelju i nedjelju Božjeg milosrđa

Na 2.uskrsnu ili Bijelu nedjelju svetu misu u 10 sati u katedrali u Gospiću predvodio je mons.Mile Čančar, župnik i dekan gospićki. Crkva se na ovu nedjelju spominje događaja sumnje apostola Tome u Isusovo uskrsnuće, ali i Božjega milosrđa. Zbog toga se ova nedjelja naziva i nedjeljom Božjeg milosrđa. Zborna molitva  svete mise kaže:

„Bože vječnoga milosrđa, ti svake godine vazmenim slavljem užižeš vjeru svog svetog naroda. Umnoži u nama milost , da sve dublje shvaćamo što je krst koji nas je oprao; što je duh koji nas je nanovo rodio; što je krv koja nas je otkupila. Po Gospodinu.“

U uvodnim mislima u svetu misu mons. Čančar podsjetio je okupljenu župnu zajednicu na iskustvo straha i razočaranja prve kršćanske jeruzalemske zajednice nakon Isusove smrti na križu. Apostoli su se nadali da je on njihova budućnost, a on je umro na križu. U propovijedi župnik je okupljenu zajednicu pozvao na strpljivost i prihvaćanje svih članova. „Jahačima na manama“ i ljudskim slabostima poručio je da smo svi različiti. Nekim članovima  zajednice treba osam dana da dođu do iskustva uskrsnuća poput apostola Tome, a ponekim osamdeset godina. Zapitao je i gospićku župnu zajednicu: koliko smo slični prvoj jeruzalemskoj zajednici odnosno koliko smo „jedno srce i jedna duša“? Na svetoj misi krštena je mala Iva i tako postala članica ove gospićke župne zajednice.

                                                                                                                                                                            NjaM