Sveta misa za dr. Milu Bogovića

Prije točno godinu dana preminuo je prvi gospićko-senjski biskup dr. Mile Bogović. Iako umirovljen dr. Bogović je nastavio neumorno raditi, pisati knjige i obogaćivati povijesnu i sakralnu pisanu baštinu Like i Hrvatske. Na godišnjicu smrti prvog gospićko-senjskog biskupa mons. Mile Bogovića u gospićkoj katedrali Navještenja BDM, biskup mons. Zdenko Križić predvodio je sv. misu u zajedništvu s kanonicima, većim brojem svećenika, a slavili su je vjernici Gospića i okolnih župa, rodbina i prijatelji pokojnog biskupa.

-Na današnji dan prošle godine Gospodin je pozvao našega biskupa Milu da se preseli u Očev dom gdje nikakva patnja nema pristup, gdje više nema ni vjere, ni nade, nego ostaje i živi samo ljubav. Pred sâm blagdan Isusovog rođenja, koji je on uvijek slavio s posebnom radošću i poklonstvom, rođen je za nebo da tamo gleda i iskusi sve ono, kako piše apostol Pavao, ‘što oko ljudsko nije vidjelo, što uho nije čulo, na što ljudsko srce nije pomislilo: to je Bog pripravio onima koji ga ljube, rekao je tijekom propovijedi biskup Križić.

Nastavak ispod oglasa

Pri tome je istaknut njegov izraziti osjećaj za pravednost i antipatiju prema nepravdi, ne toliko onoj koja je pogađala njega, nego onoj koja je pogađala njegov narod, a napose sirotinju. Biskup Mile zauzimao se za obespravljene na svim razinama. Mnoge osobe, kojima je dostojanstvo bilo pogaženo, dolazile su k njemu tražeći zaštitu i ohrabrenje. Poznato je koliko se zauzimao za hrvatske branitelje u vremenu kada ih se počelo stavljati na stup srama. Koliko se zauzimao za Gospić koji je u jednom vremenu u medijima bio promatran kao grad slučaj, a njegovi branitelji kao kriminalci i zločinci.

L. O.