Sveti Mihovil ponovno oživio Crni Dabar

0

Blagdan Svetog Mihovila slavi se ovih dana u mnogim dijelovima Hrvatske. Mjesto koje bi po svojim zemljopisnim, povijesnim i sadašnjim prilikama moglo u mnogo čemu biti posebno svakako je Crni Dabar. U to malo velebitsko mjesto jučer je pohrlilo više od tristo ljudi kako bi barem na jedan dan pokazali kako se korijeni i tradicija ne smiju oteti zaboravu.

Blagdan Svetog Mihovila stoljećima se slavi u ovom velebitskom mjestu. Smješten podno surih vrhova Crni Dabar je u prošlome stoljeću među prvim velebitskim  mjestima ostao bez stanovnika. U kapelici Svetog Mihovila koncelebriranu svetu misu predvodio je biskupijski generalni vikar vlč. Marinko Miličević. Surovost komunističke politike prema mjestima i ljudima koji su uvijek ponosno isticali svoje hrvatstvo dosegla je ovdje kulminaciju ’70.-’71. godine. Crni Dabar je tada praktički umro.

Oglas

Uz nastup grupe Legenda i prijatelji iz Šibenika nakon Svete mise okupljeni su se zadržali na domjenku koji je organizirala Općina Karlobag.  Druženje u Crnom Dabru potrajalo je do kasnih popodnevnih sati kada je velebitska studen dala znak svima da im valja poći kući.

L.O.