Svetište koje sve više pohode vjernici iz inozemstva

Sukcesivno raste popularnost Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Kazuju to brojke i događaji koje nam je prenio čuvar svetišta vlč. Josip Šimatović koji je na toj prečasnoj dužnosti zamijenio mons. mr. Tomislava Rogića, danas šibenskog biskupa.

-Lani je ovo svetište pohodilo oko 30 tisuća vjernika, rekao nam je vlč. Šimatović. Godinu prije, dakle 2015., imali smo oko 25 tisuća posjeta. Vjernici nam dolaze od svakuda. Posebno su bile zanimljive veće grupe vjernika iz Filipina i Južne Koreje koje su hodočastile u Međugorje, a prilikom povratka u Zagreb posjetili su i Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. Željeli su održati svete mise u našem svetištu koje je predvodio njihov svećenik, na njihovom jeziku. Bilo je to doista nesvakidašnje iskustvo. Što se tiče godine koja je tek započela moram istaknuti okupljanje mladih iz triju biskupija koji će ovdje održati duhovne vježbe. Ove godine susret Katoličke mladeži održat će se koncem travnja u Vukovaru. Sve grupe Katoličke mladeži koje putuju s hrvatskoga juga, posjetit će i Crkvu hrvatskih mučenika. U svinju ćemo biti domaćini održavanja Duhovnih vježbi. Pripadnici Hrvatske kopnene vojske  ove će jeseni održati drugo po redu hodočašće svojih postrojbi upravo ovdje u Udbini, istaknuo nam je vlč. Josip Šimatović tek neke događaje koji će obilježiti 2017. godinu.

Nastavak ispod oglasa

Vrijeme je blagoslova kuća. Udbina je područje s katoličkim i pravoslavnim stanovništvom. Vlč. Šimatović ove godine po prvi puta obilazi domaćinstva ovoga područja.

-Ugodno sam iznenađen s koliko poštovanja i kršćanske ljubavi ovdašnji stanovnici primaju pod svoj krov svećenika. Sve ljude muče  mahom isti problemi koji su najčešće egzistencijalne prirode. Nema tu svađa niti razdora. Mali, obični ljudi uvijek su se lakše sporazumijevali među sobom, nego li se obično misli!

M.S.