Planinarsko  društvo „Željezničar“ iz Gospića pozvalo je sve svoje članove, kao i zaljubljenike izleta i planinarenja da im se pridruže na na najpopularnijem planinarskom pohodu Vincekovo koji se ove nedjelje, 22. siječnja priređuje 19. puta za redom. Polazak iz Gospića je  preko puta kapelice sv. Ivana Nepomuka u 4:30 sati. Cijena izleta za članove je 70 kn +15kn startnine koja se plaća na licu mjesta.

Put započinje u Toplicama Sv.Martin i nastavlja se  preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka , Baloga i Bundeka. Nakon nekoliko usputnih stajanki u bregovitom dijelu (na nekima do njih bit će tradicionalan Vincekov obred), kreće se  prema Murskom Središću, najsjevernijem hrvatskom gradu. Potom se sudionici pohoda spuštaju u ravničarski dio i  slijede dva kilometra do sportske dvorane u kojoj je kraj  hodanja, a početak planinarske veselice uz glazbu, jelo i piće (grah, hrenovke, kobasice)- hrana i piće nije uključeno u startninu.

“Na dan sv. Vinka vinogradar ide v gorice po sakomu vremenu, pa i po dežđu i po snegu”,pa je tako i naš pohod predviđen bez obzira na vrijeme. Nadajmo se dobrom vremenu jer poslovica kaže:Če Vinka sunce peče, v lagve vino teče.

Start je između 8 i 9 sati u Toplicama Sv. Martin, na parkiralištu Toplica. Iz Murskog Središća će ujutro od 7.10 do 8.45 sati voziti besplatni autobusi u Toplice. Obavijest za one koji dolaze svojim prijevozom: u Toplice je najlakše doći cestom M. Središće – Štrigova, skretanje kod Sv. Martina u naselju Brezovec. Iz smjera Slovenije preko graničnog prelaza Gibina i nakon 5 kilometara, u Brezovcu desno, smjer Vučkovec ili Toplice sv. Martin. Prijedlog za sve one koji dolaze autom- ostaviti ih na parkiralištu u M. Središću i do Toplica idite autobusom kako kasnije ne bi morali po automobile.

Startnina je 15 kn za odrasle, za djecu besplatno. U cijenu je uračunat prijevoz iz Murskog Središća (za one koji ne dolaze svojim busom), simboličan poklon ( iznenađenje), kontrolni kartončić (potvrdi se na cilju u dvorani) te kruh sa slaninama i žestica na startu. Listić startnine na kraju u dvorani potrebno je priložiti za pečat u kontrolnom kartončiću. Svaki sudionik za 10. ili 15. Vincekov pohod dobiva nagradu. Vođa izleta Mile Milković, kontakt: 098/922 31 87.

PD/L. O.