Planinarsko društvo „Željezničar“ poziva sve građane Gospića i cijele Ličko-senjske županije na obilježavanje 41. obljetnice Društva, koja će se održati u subotu 5. srpnja uz sljedeći program:
Od 8 do 8,30 okupljanje u Rizvanuši kod izvora Pizdica – oko 1000 metara od kraja asfalta
U 8,30 polazak ovih dana dobro očišćenom i uređenom stazom prema Delukinom vrelu otkud počinje uspon starom stazom prema vrhu Visočice. Dolazak do vrha između 13 i 14 sati (uživanje u prekrasnim panoramama i pogledima na cijelu Liku, spletove velebitskih vrhova od Zavižana do Svetog brda i dalje i nakon okrijepe iz vlastite naprtnjače povratak istim putem. Kod razrušenog Gojtnovog doma ugodno će ih iznenaditi udarna grupa gospićkih planinara koja će izvoditi betonske i druge radove od ranih jutarnjih sati, kako bi se u poslijepodnevnim satima pridružili svečanom dijelu i fešti koja će se održati u Planinarskoj kući Vila Velebita na Baškim Oštarijama.
Predviđen dolazak na Baške Oštarije je između 16 i 18 sati gdje će planinare dočekati dobar ručak. Uz ručak će svaki planinar biti počašćen poznatim Velebitskim pivom, koje donira vlasnik pazariške pivovare Karlo Starčević.
Nakon svečanog obilježavanja četrdeset prve obljetnice postojanja PD Željezničara slijedi veselica uz živu glazbu.
Očekuje se dolazak predstavnika planinarskih društava iz cijele Hrvatske, a najveći broj planinara najavio je HPD MIV iz Varaždina – čak 50. Od društava iz Ličko-senjske županije svoj dolazak su najavili PD Mrsinj iz Korenice, PD Škamnica iz Brinja, PD Zavižan Senj i PU Panos iz Kutereva, a pohod na Visočicu će osiguravati pripadnici HGSS-a Stanice Gospić.
Inače Planinarsko društvo Željezničar već osmu godinu za redom prvog vikenda u srpnju obilježava prvi organizirani uspon Gospićana na Visočicu, a koje se dogodilo 2/3. srpnja 1898. godine. Tada su Gospićani Prof. Dragutin Franić i nadšumar Mile Drenovac poveli grupu sugrađana seoskim kolima do Divosela otkud su nastavili pješice prema vrhu Visočice. Cilj im je bio dočekati svitanje i izlazak sunca na Visočici, što su i ostvarili. Te godine Hrvatsko planinarsko društvo iz Zagreba osnovalo je jednu od prvih svojih podružnicu upravo u Gospiću.
Gospićki željezničari 22. srpnja organiziraju noćni uspon na Visočicu povodom Dana grada, kada paljenjem baklji šalju svoje pozdrave.

lo