Zahvaljujući članovima Udruge „Švički slap“ danas je u Švici otkrivena spomen ploča poginulim hrvatskim braniteljima Draženu Rubčiću i Ivici Žuniću.
Kod spomen obilježja u neposrednoj blizini Zadružnog doma, okupio se veliki broj mještana, rodbine, suboraca i prijatelja poginulih branitelja Dražena i Ivice. Nakon što su spomen ploču otkrili Maja Rubčić, kći Dražena Rubčića i Dejan Ćormarković, nećak Ivice Žunića, svijeću je podno spomen ploče svojih suboraca prvi zapalio Željko Cvitković, 100-postotni hrvatski ratni vojni invalid Domovinskog rata, obitelji poginulih, predstavnici Udruge SJP „Sokolovi“, UHDDR „Glavičica“, Udruga „133. Otočke brigade HV“, ŽUDDRH te brojni suborci, obitelji, rodbina i stanovnici Švice.
Nazočnima se obratila Ivana Prpić koja je kazala da kada ljudi izrade i postave nekom spomen obilježje, kroz to se nazire njihova svijest o zaslužnima ljudima kojih nema među njima, koji su dali cijeloga sebe za dobrobit svojih ljudi, svoga kraja i svoje domovine. Nije to pranje savjesti živućih, već duboka svijest i poštovanje prema onima koji nas zadužiše, kao ova dvojica časnih imena na ovoj ploči.
Švički slap Spomen pločaIVANALO_01112014
„Pored ova dva časna imena ispisana krupnim slovima, ploča je posvećena i svima onim Šivčanima koji život dadoše za hrvatsku državotvornu misao. Nije bilo lako desetljećima i desetljećima živjeti u boli i u tišini gutati suze, ne smjeti o tome ništa kazati, plaćati mise „za pokoj duše jedne osobe“, ne spomenuti se i tih ljudi. A oni su bili naši. Vrištali su nijemo njihovi grobovi širom Europe, samo Bog zna gdje su usnuli vječni sanak, a mi se nismo mogli ili nismo smjeli odazvati tom vrisku. Iako ovdje nema upisanih njihovih imena, poslužismo se formulom kao na sv. misi kada se moli za pokojne, one nabrojane imenom, ali i „one kojih se nitko ne sjeća“. Mi ih se sjećamo u svojim obiteljima, živo ih se sjećamo, ali vrijeme prolazi i doći će onaj čas kada će svi jednom pasti u „one koje se nitko ne sjeća“. Ako nam neka olovna vremena nisu dopuštala okameniti svoja sjećanja, neoprostivo bi bilo da danas to ne učinimo za naše suvremenike, za Žunića i za Rubčića. Da memoriju produžimo, da je pošaljemo u budućnost, do krajnjih granica njena bivstvovanja“ – kazala je Ivana Prpić predsjednica Udruge „Švički slap“.
Riječi blagoslova i posvećenje spomen ploče obavio je vlč. Mile Rajković, švički župnik.
Dražen Prša