Svjetski dan slobode medija

Svjetski se dan slobode medija obilježava 3. svibnja svake godine,a ustanovila ga je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1993. godine kako bi podsjetila javnost na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih djelatnika u izgradnji i očuvanju demokracije.

Na redakciju portala Lika Online stigla je i čestitala ministrice kulture Andrea Zlatar Violić koju prenosimo u cjelosti:

Nastavak ispod oglasa

Svim novinarima i novinarkama koji predano i u najtežima uvjetima rade po najvišim standardima svoje struke upućujem iskrene čestitke povodom Svjetskog dana slobode medija. Svakodnevno smo svjedoci iznimno teških uvjeta diljem svijet u kojima novinari i novinarke ustraju u obavljanju svog posla izlažući riziku i vlastiti  život, a sve s namjernom profesionalnog izvještavanja javnosti. Čestitka upućena povodom Dana slobode medija tako nikako nije tek prigodna kurtoazija, nego istinski apel svima da poštuju temeljne principe profesije koja nam svima osigurava pravo na slobodu javnog mišljenja i pravo na informaciju. 

Premda se njegovo obilježavanje u Hrvatskoj odvija u sjeni prestanka izlaženja tiskanog izdanja dnevnog lista Vjesnik, upravo ta situacija osvjetljava istinu da pristajanje na udovoljavanje interesima bilo politike, bilo kapitala, a na štetu novinarskih etičkih načela o pravodobnom i istinitom izvještavanju, ne mogu potrajati. Posljedicama su zahvaćeni i oni koji to nisu zaslužili te se ovaj krizni trenutak potvrđuje se kao krucijalan u iznalaženju rješenja. Medijski prostor  tako više ne smiju biti instrumentaliziran ili iskorišten na štetu novinarske struke, kao što ni novinari i novinarke ne smiju pristati na umanjene profesionalne standarde.

Kao ministrica kulture Republike Hrvatske koristim ovaj trenutak da najavim usmjerenja medijske strategije za koja ćemo se zalagati – a to je poštivanje najviših profesionalnih standarda koji su nam, za razvitak i poštivanje temeljnih ljudskih prava, podjednako potrebni u digitalno doba, kao što su bili začeti u Gutenbergovoj eri.

Ministrica kulture RH

prof. dr. sc. Andrea Zlatar Violić