Sve više bolesti krumpira

   GOSPIĆ – Kišno proljeće i povremeni ljetni pljuskovi ozarili su poljoprivrednike, posebice uzgajivače krumpira koji se nadaju da će iz uloženog truda i  novca izvući maksimum. Ovih dana optimizam je kod dijela ratara pomalo umanjen. Iz  mnogih dijelova Like stižu informacije o bolestima krumpira. Uz tradicionalno nazočnu plamenjaču nova pošast čini sve  više  štete u krumpirištima. Alternaria je  i do sada činila štete ličkim uzgajivačima krumpira, ali se čini da je ta bolest sve učestalija. Agronom Dragan Šarić tvrdi kako je riječ o bolesti koja bi u dogledno vrijeme mogla načiniti  znatne štete.

– Alternaria je kod nas karakteristična za sliv Drave i Save, a u Lici se rijetko pojavljivala. Njezin razvoj prate i tzv. niske magle na njivama . Ta bolest nije došla do nas zrakom, nego li sa sjemenskim krumpirom. Lički uzgajivači sve više uzimaju smjene sa sjevernih  područja RH gdje je ta bolest učestalija. Problem je što se prije  sadnje to sjeme ne tretira zaštitnim sredstvima pa se bolest nesmetano širi. Pojavu alternarije prate crne pjege na listovima, što je znak da je bolest uznapredovala, kaže dipl.ing. Dragan Šarić koji za obranu od ove bolesti predlaže niz mjera, počevši od odabira zemljišta za sadnju krumpira koje bi se moralo mijenjati svake 2-3 godine. Predlaže nabavku certificiranog, tretiranog sjemena, kao i poduzimanje preventivnih radnji.

Nastavak ispod oglasa

-Dobra prevencija je bakreni kreč i antifugicidna sredstva na bazi sumpora  kojim treba tretirati mlade biljke. Kada se bolest već pojavi dobro je koristiti sredstva koja istodobno liječe biljku i stvaraju imunitet protiv te  bolesti, kaže Šarić.

   Prema riječima struke alternariju je moguće suzbiti, ali samo onda kada smo načinili sve što je potrebno. Kako od odabira sjemena i mjesta sadnje, tako i u korištenju preventivnih zaštitnih sredstava.

L. O.