Nakon što je naša ekipa jesenas obišla gradilište resorta  „T-Nest“ hotelijera Gorana Štroka u Lovincu bilo je očigledno kako je ondje sve stalo. Tada na radilištu ovog turističkog kompleksa nismo zatekli niti jednog radnika, iako je prema prvotnim najavama ova destinacija za luksuzni turizam trebala otvoriti svoja vrata  tijekom 2019. godine. Prema zadnjim informacijama svečano otvaranje prolongirano je za rujan ove godine jer je Štrok uspio realizirati jedan kredit, neophodan za nastavak i okončanje radova, budući da je investicija sa 16 porasla na 20 milijuna eura. Štrok je putem svoje PR agencije nedavno izjavio kako je dobio novi kredit i da sredstva  za nastavak radova više nisu problem.

Tako je detalje vezane uz kašnjenje radova definirala  medijima i Nikolina Vicelić iz odnosa s javnošću u T-Nestu. Kako ističe, lokalna tvrtka „GS gradnja“ iz Gospića glavni je izvođač radova i među prioritetima u ovome projektu našla se sanacija obližnjeg jezera. Osim toga, ovdje je riječ i o vrlo složenoj infrastrukturi budućeg resorta čija je površina 14,3 hektara. To uključuje vodovodnu i hidrantsku mrežu, kanalizaciju i dio elektroinstalacija, a sve to uz naglasak kako će uređenje obližnjeg jezera biti od velike važnosti za izgradnju ovoga resorta.

Sada su završeni radovi na  prvoj fazi izgradnje vila na jezeru, platoi, armirano-betonska ploča za glavni restoran, podrumska etaža recepcije i multifunkcionalna dvorana. Jedan dio radova  obavlja se i izvan gradilišta, kao npr. priprema i proizvodnja drvenih i platnenih kuća, nakon čega slijedi njihova montaža na gradilištu. U svim najavama ovoga projekta Goran Štrok nam je govorio kako će u ovom prestižnom  projektu raditi 70-ak domaćih ljudi, ali ne samo sezonu jer će „T-Nest“ raditi najmanje 10 mjeseci u godini. Tijekom zadnjeg obilaska gradilišta Štrok je naglasio neke posebnosti ove destinacije jer će se u ekološkom T-Nestu nuditi vrhunski luksuz i  gostoprimstvo. Kapacitet resorta bit će oko 250 ljudi, ovisno o tome kako će se iskoristiti sobe i kreveti. Imat će i pomoćne krevete u kućicama za boravak obitelji s djecom, pojasnio je tada Goran Štrok.

Lovinac je spreman za nove izazove…

Općina Lovinac danas broji oko tisuću stanovnika. Budući da se demografska slika na ovome području  ponešto popravila ovdje je Općina nedavno pokrenula Dječji vrtić. O razvoju turizma i demografskoj obnovi više nam je rekao načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić.

-Ekološka koncepcija razvoja ovoga područja ogleda se u  mnogo čemu i to je imperativ našega razvoja. Dovoljno je spomenuti punionicu vode Sveti Rok, lovni i ribolovni turizam, lani obnovljeno i uređeno jezero Sveti Rok, stotine kilometara uređenih biciklističkih staza od kojih mnoge završavaju u vrletima obližnjeg Velebita. Zato izgradnju eko-resorta „T-Nest“ ovdje željno očekujemo iz više razloga. Bit će to jedan od načina stimuliranja povratka mnogih mladih obitelji koje su egzistenciju potražile u većim centrima. Ovdje će se naći i mnogi mladi ljudi čije radne profile nemamo. U Lovincu se nalazi „Agro Velebit“, najveći lički kombinat za proizvodnju ličkoga krumpira, branda s markicom zaštićenog zemljopisnog podrijetla. Ovome svakako treba dodati i stotinjak OPG-a koji svoju proizvodnju baziraju na ekološkim normama. Goran Štrok je najavio kako će gastro ponuda T-Nesta imati naglasak na ekološkoj proizvodnji i tradicijskim delicijama ovoga podneblja. Šire područje Lovinca svakako će odgovoriti na sve te izazove, a na ukupnu korist svih sudionika ove priče, ističe načelnik Miletić.

Osim zaštićenog krumpira treba istaknuti status zaštite janjetine ovce pasmine pramenka, ličku bušu, lički sir škripavac, ličku šljivovicu…

H.J/.M.S.