Uskoro obilježavamo Svjetski dan šuma. Tim povodom je Hrvatsko šumarsko društvo-Ogranak Gospić u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić predstavilo drugo izdanje knjige pod naslovom „Neke znamenitosti u ličkim šumama“. Ovu knjigu potpisuju Mandica Dasović i Renata Rudelić iz Uprave šuma podružnice Gospić.
Doznajemo kako je prvo izdanje ove knjige gotovo u cijelosti realizirala Renata Rudelić koja ističe:

-Prilikom realizacije prvog izdanja ove knjige skupili smo samo dio bogatstava ličkih šuma, ilustrirano s fotografijama koje su realizirale kolege iz proizvodnog odjela Hrvatskih šuma. Kako je vrijeme prolazilo ispostavilo se kako su ličke šume zaista neiscrpan izvor koje svakako ne smijemo zanemariti. To bi se zapravo moglo sakupljati godinama. Koliko je bilo zanimanje za to prvo izdanje vidi se po tome da na koncu nije bilo dovoljno knjiga u prodaji, navodi Renata Rudelić.

O razlozima izlaska dugog izdanja knjige više nam je koautorica Mandica Dasović.

-Ove godine slavimo 70. obljetnicu Hrvatskog šumarskog društva u Gospiću pa smo se dogovorile da ovo drugo izdanje knjige dođe u ruke čitatelja upravo ovim povodom. Otuda je jedan od podnaslova knjige „70 znamenitosti ličkih šuma za 70. obljetnicu ogranka Gospić“. Naš Šumarski klub u Gospiću je osnovan 1951. godine kao prvi Šumarski klub u Hrvatskoj.
Osnovni poriv za pisanje ovakve knjige bila je želja da čitateljima pokažemo makar mali dio divljine, posebnosti, povijesti, legendi, flore i faune ličkih šuma koje su doista neiscrpan izvor svakom ljubitelju prirode, ističe Mandica Dasović.

L.O.