SMILJAN-Unatrag 8 godina, koliko postoji preuređeni i prošireni Memorijalni centar „Nikola Tesla“, ova zanimljiva destinacija upisala se na sve važnije turističke zemljovide. Od šačice znatiželjnika koji su prve godine obišli Memorijalni centar, taj se broj lani popeo na 31 tisuću posjetitelja. Voditelj ove ustanove Mile Čorak nije zadovoljan ovom brojkom.

 Mile Čorak
Mile Čorak

-S obzirom na najave očekivali smo veći broj posjetitelja. Prvih 7-8 mjeseci bili su izvanredni, ali se potom kišno vrijeme vrlo negativno se odrazilo na broj posjetitelja u većini kontinentalnih destinacija, pa tako i kod nas. Ljetni su mjeseci uglavnom u znaku individualnih posjeta, dok u vrijeme održavanja nastave u školama raste broj ekskurzija. Poplave u Slavoniji također su se negativno odrazile na posjetu. Izostali su dolasci školskih ekskurzija, a cijela je Hrvatska suosjećala s ljudima u poplavljenim područjima, organizirala se pomoć na sve načine. Mnogi su termini bili rezervirani za veće grupe, ali su većinom bili otkazani. Različiti uzrasti vole različite detalje iz života Nikole Tesle. Najmlađi obiđu sve postave i na koncu uživaju na igralištu, na ovim futurističkim ljuljačkama. Učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce fascinira dinamika Telinih izuma, njegov transformator od milijun volti, replika njegove ispitne stanice, njegovi izumi koji su promijenili svijet. Odrasle zanima gotovo sve prikazano, kao i detalji i posebnosti njegova privatnog života, okruženje u kojem živio prije nego li je kao znanstvenik osvojio svijet, njegova pisana korespondencija… Bio je poseban čovjek, genije kojem se divi cijeli svijet i njegova popularnost s godinama ne jenjava.
Voditelj Čorak optimista je jer narednog tjedna stiže prva veća ovogodišnja školska ekskurzija iz Kaštela. Prema sadašnjem kalendaru najavljenih dolazaka svih dvanaestero zaposlenih u MC „Nikola Tesla“očekuju u 2015. još veći broj posjeta. Bilo bi dobro da se nakon obilaska Memorijalnog centra, uz uvijek raspoložene i odlučno educirane vodiče, posjetitelji negdje odmore, popiju kavu, napišu nekome razglednicu, nešto užinaju, sjednu i jave se doma mobitelima. Ili da možda uživaju u omiljenoj Teslinoj večeri. Bila je to gotovo uvijek juha od povrća, tvrdo kuhano jaje, kriška sira, jabuka i „dva prsta“ crnog vina.
M. S.