Večeras je u organizaciji Grada Gospića i Ličko-senjske županije održana komemoracija u čast žrtvama Vukovara i Škabrnje. Najprije je u  gospićkoj katedrali Navještenja blažene djevice Marije održana je sveta misa koju je predvodio župnik preč. Marnko Miličević. Od civilnih struktura na misi su bili nazočni zamjenica župana ličko-senjskog Jasna Orešković Brkljačić,  predstavnici Grada Gospića, izaslanstvo Policijske uprave ličko-senjske, kao i predstavnici brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Obraćajući se novinarima u kratkim izjavama se zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić osvrnula se tragediju Vukovara i Škabrnje rekavši kako na tom domoljubnom i požrtvovanom primjeru treba odgajati mlade generacije, učiti ih domoljublju i časnom odnosu prema Domovini. U ime Kluba branitelja 118. brigade ZNG-a Gospić nazočnima se obratio predsjednik Pajo Brkljačić.

-Mi smo na liniji razdvajanja tih dana prije 30 godina imali vrlo teške okršaje s neprijateljem. Doživjeli smo dva napada, Gospić je opet  brojao mrtve i ranjene, bio je u plamenu i ruševinama. Pad Vukovara i Škabrnje duboko su nas potresli. Tih je dana palo i Saborsko. Mi se nismo predavali i nismo neprijatelju prepustili niti pedalj slobodne teritorije. Bili smo malobrojniji i slabije naoružani, ali je naša motivacija bila izuzetna, naglasio je predsjednik Udruge Pajo Brkljačić.

Na izlasku iz katedrale dijeljeni su lampioni u obliku vukovarskog vodotornja, jednog od simbola stradanja grada-heroja. Potom su upaljeni lampioni i  uz molitve položeni pored spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata na Trgu Blaženoga Alojzija Stepinca.

L.O.