Foto: Uskinfo.ba

Unsko-sanska policija krenula je s velikom čistkom na ulicama Bihaća.

“Svi migranti koji se nalaze na javnim površinama, u napuštenim objektima ili u objektima u izgradnji će biti dislocirani i prevezeni na lokalitet Vučjaka”, rekao je Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Oko tisuću migranata pod policijskom je pratnjom prepješačilo cestu od središta grada do kampa Vučjak. Oni malo sretniji prebačeni su autobusima.

Vučjak se nalazi uz granicu, zbog čega se odmah otvorilo pitanje pokušavaju li vlasti BiH migrante poslati prema Hrvatskoj?

U kampu već poznatom po lošim uvjetima trenutačno se nalazi više od dvije tisuće ljudi, dvaput više nego što je uobičajeno. Riječ je o šatorskom naselju bez čvrstih objekata i pitke vode, a lokalne vlasti najavljuju kako im više neće pružati nikakvu pomoć.

Foto: Uskinfo.ba

Dnevnik Nove Tv sinoć je posjetio ovo područje, a njihov reporter je razgovarao sa Goranom Matijevićem, načelnikom Postaje granične policije Korenica, i Mladenom Matovinovićem, voditeljem službe za granicu Policijske uprave ličko-senjske.

Na pitanje očekuju li veći priljev ilegalnih migranata, koji se nalaze tek dva kilometra dalje, Matijević kaže: “Očekujemo. I spremni smo se suprotstaviti tom problemu”. Upitan imaju li sve potrebne resurse te kako to izgleda u praksi, Matovinović odgovara: “Mi već dulje vrijeme imamo dovoljno resursa, koristimo svu raspoloživu tehniku – termovizijske uređaje, avione, helikoptere, dronove, ljudstva imamo dovoljno. Koristimo sve rodove policije: specijalnu, interventnu, graničnu, kriminalističku i sve ostale”.

Matijević je kazao da su mještani, “pogotovo oni starije životne dobi, malo zabrinuti, ali nema razloga za zabrinutost. Policija jamči sigurnost svojim građanima”. Kazao je da surađuju sa svima te zahvalio općinama, djelatnicima nacionalnog parka, lovačkim udrugama i građanima na pomoći.

Upitan strahuju li od zaraznih bolesti koje se s druge strane granice šire među migrantima, Matovinović kaže: “Pa, strahujemo, ali koristimo sve potrebne higijenske materijale da zaštitimo policijske službenike, plus cijepljenje i sve ostalo što je potrebno da službenici budu sigurni”.

Policija je svakodnevno u ophodnji i posjeduje uređaje koji im pomažu da lociraju migrante i u otežanim uvjetima, za mraka. Matijević je rekao: “Svakodnevno ih hvatamo. Budući da je kamp Vučjak, u kojem je smješten veći broj ilegalnih migranata, u neposrednoj blizini, oko dva kilometra dalje, na dnevnoj bazi imamo desetke i stotine pokušaja nezakonitog ulaska migranata na područje Republike Hrvatske. Ako ne prijeđu državnu crtu odvratimo ih, aako prijeđu crtu idemo u redovnu proceduru sukladno zakonskim propisima RH”.

Foto: Uskinfo.ba

L.O.