Foto: Facebook

Jučer su pripadnici Policijske stanice Velika Kladuša u  ranim satima zaprimili telefonsku dojavu od strane osoblja IOM –a iz migrantskog kampa Miral, a ubrzo nakon toga i osoblja Doma zdravlja Velika Kladuša koji su prijavili da je veća grupa migranata zatražila pomoć za sanaciju povreda.

Prijava je zaprimljena telefonski, a izlaskom na mjesto događaja potvrđeni su zaprimljeni navodi. Kako je medijima rekao glasnogovornik MUP –a Unsko–sanskog kantona Ale Šiljdedić, riječ je o 10 stranih državljana, Pakistanaca od kojih je njih šest zadobilo teške tjelesne povrede i četiri lakše tjelesne povrede.

Prema izjavama povrijeđenih, od kojih niti jedan uza se nije imao bilo kakav identifikacijski dokument, povrede su navodno zadobili na teritoriju Republike Hrvatske prilikom ilegalnog prelaska granice. Kako su naveli, njih je u mraku presrela veća skupina ljudi odjevenih u crno, s „fantomkama“ na glavama, te ih pretukla palicama. Budući da migranti ne poznaju teren, a sve se događalo noću, oni ne mogu sa sigurnošću potvrditi na kojem su području pokušali ući u Hrvatsku, odnosno gdje su pretučeni.

L.O.