Tko je Titu čestitao blagdane ?

Foto:Facebook

Slavljenje Božića i novogodišnjih blagdana uzvišen je osobni čin, bez obzira kada ih slavili. Nema razlike u tome jeste li vjernik ili ne, niti kojoj političkoj struji pripadate. Božić je u svim civilizacijama svijeta blagdan ljubavi prema svim ljudima dobre volje, dan kada se okuplja obitelj i slavi novi život. Čini se da su neki u tom smislu pomalo „polupali lončiće“ pa su neke blagdanske dane slavili na način koji je jednim dijelom nedostojan civiliziranom čovjeku. Još kada je u pitanju moralna vertikala iz svijeta znanosti i obrazovanja, onda je javnosti važno znati tko je to proteklih blagdana u Kući cvijeća upalio mrak!?!

Dekan gospićkog Veleučilišta „Nikola Tesla“ dr. sc. Aleksandar Skendžić proslavio je dio blagdana posjetom grobu zločinca Josipa Broza Tita. Tito je posvuda u Europi simbol totalitarizma i crvenog fašizma, diktator koji je za života činio sve kako u bivšoj državi i ne bi zaživjela demokracija. U II. svjetskom ratu skovao je izreku „preventivne likvidacije“, po kojima je poubijano na desetke tisuća potpuno nedužnih ljudi, iz straha komunista da bi ti, uglavnom ugledni ljudi, mogli biti protiv tzv. narodne vlasti. O Bleiburgu, Golom otoku i Zabeli ne treba niti govoriti. O ubijenim svećenicima i časnim sestrama također. Toliko o voljenom vođi čiji kult ličnost neki njeguju i danas.

Kakvu poruku svojim studentima i kolegama šalje dekan Skendžić kada svoj facebook-profil okiti fotkom posjete beogradskoj Kući cvijeća u vrijeme blagdana? Onih istih blagdana kada je upravo Tito zapovijedao da narodna milicija pomno prati tko tih dana ulazi u crkve. Moderna demokracija i Tito totalni su antipodi: toplo i hladno, bijelo i crno (crveno). Krije li se iza ovog nespretnog i ružnog čina samo slabo poznavanje povijesti i kršćanske etike, ili je problem malo dublji, uz zaporku: „Svaka je sličnost-namjerna“! I za kraj ove beogradske političke anegdote treba istaknuti kako niti sve titule našeg dičnog dekana nisu dostatne da bi iskazao osnove bon-tona. Naime, u zatvorenim se prostorijama pri ulasku skida kapa. A kada se čovjek nađe na zadnjem počivalištu svojega idola, pa makar taj idol bio zločinac, onda je više nego li neumjesno imati kapu na glavi.
I za kraj, druže Tito, sretan ti Božić, blagdan kojega si mrzio cijeloga života!

V. I.