Tko obmanjuje migrante?

Foto: Ilustracija

Granični prijelaz Maljevac do daljnjeg je zatvoren za sav promet. Sličan scenarij ekspanzije migrantske krize počeo se oslikavati i na GP Izačić, najvećem graničnom prijelazu za BiH u Ličko-senjskoj županiji. Ondje se već treći dan za redom uz samu cestu okupljaju migranti, postavljaju šatore i lože vatre. Od kolega iz radio Bihaća doznajemo kako netko vrlo ciljano obmanjuje migrantsku sirotinju jer im putem društvenih mreža šalju dezinformacije kako će  Hrvatska otvoriti svoje granice i migrante sprovesti do Slovenije. Nezadovoljstvo i nemir pritajeno tinjaju pa je samo pitanje dana kada će se migranti pobuniti i nasrnuti na kordone policije s obje strane granice.

Na Maljevcu je sada mirno. Zadnji je sraz migranata s policijom oslikao dio već viđenih scenarija na Bliskom istoku. Nakon napada kamanjem na policiju BiH, migranti su u prve redove stavili djecu s transprentima. U spomenutom napadu ozlijeđena su trojica policajaca, jedan teže. Ozlijeđena su i tri migranta, a nakon prosvjeda migranti su se potukli između sebe. Zatvori li se GP Izačić, Bihać i ostali gradovi ovoga kantona naći će se dobrim dijelom u izloaciji. To je područje koje živi od trgovine, pri čemu su kupci iz Hrvatske najčešći, već trpi posljedice migrantske krize.

Žitelji Bihaća organizirali su prosvjede. U mikrofone nazočnim medija ponavljaju da su postali taoci migranata i  nedefinirane politike Sarajeva. Migranti im kradu sve što stignu, bilo je upada u kuće, tučnjava i brojnih nemilih scena. S druge strane službena politika Sarajeva je na rubu improvizacije jer se migranti ondje popisuju, upućuju na vlakove i onda putuju do Bihaća. Gdje ih od prije dva dana policija vraća autobusima za Sarajevo.

Ono što smo pretpostavili prije nekoliko dana od jučer se obistinilo. Sve su glasniji zahtjevi mnogih tamošnjih udruga da se u BiH iz Europe upućuje milijunska pomoć u ublaživanju migrantske krize. Po receptu Turske koja je za ovu namjenu iz EU već dobila desetke milijuna eura. S druge pak strane nitko se javno ne pita zbog čega najbogatije države svijeta poput Saudijske Arabije, Kuvajta i Katara ne primaju izbjeglice? Koje su im daleko bliže zemljopisno, kulturološki, vjerski, jezično… Te su države uredno zatvorile svoje granice i ne daju migrantima pristupa na svoje državne teritorije. Simptomatično je kako svaka migrantska obitelj posjeduje najskuplje mobitele, često istih marki,  za koje mnogi oportunisti ove priče tvrde kako su im ih darovale upravo te bogate države. Koje za migrante ne žele niti čuti, niti ih vidjeti na svojem tlu. Je li u pitanju latentna islamska okupacija EU pod krinom migrantske krize, pri čemu se uvijek apelira na ljudska prava i altruizam, kategorije koje su slabo poznate u područjima od kuda su se migranti zaputili prema Europi?!?

M.S.